„Unde este dreptatea? Ceea ce se face în Gaza nu este apărare, ci masacru”

2

Recep Tayyip ErdoganPartidul de guvernământ al Justiției și Dezvoltării (AKP) a organizat un mare miting de solidaritate cu Palestina, pe 28 octombrie 2023, pe aeroportul Atatürk, în cadrul căruia președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a susținut un discurs dur, în care a acuzat Israelul de „crime de război” în fâșia Gaza.

„(…) Bombardamentele israeliene care s-au intensificat aseară asupra Gazei au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi şi au adâncit criza umanitară în curs. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie şi să pună capăt atacurilor sale.

(…) Gaza a fost o parte integrantă a patriei noastre pe care o credeam inseparabilă.

(…) Israel, cum ai ajuns aici? Ești un invadator, ești o organizație. Națiunea turcă știe asta. Occidentul îți este dator, dar Turcia nu. Erdogan vorbește așa pentru că Turcia nu vă datorează nimic. Dar, din păcate, fiecare țară din Occident vă datorează. De aceea nu poate vorbi. Ei vin să te viziteze, îți cer literalmente iertare. Nu avem o astfel de problemă.

(…) Cei care au vărsat lacrimi de crocodil pentru cei uciși în războiul dintre Ucraina și Rusia ieri nu au glas pentru copiii care au murit astăzi în Gaza.

(…) Masacrul din Gaza este în întregime opera Occidentului. Este o farsă faptul că încearcă să-și acopere sprijinul pentru ucigașii de copii cu lucruri precum drepturile omului. Așa cum niciun joc nu poate dura pentru totdeauna, această tactică insidioasă a Occidentului a fost demascată. Știm foarte bine cine se află în spatele teroriștilor care luptă împotriva noastră în nordul Irakului și Siriei. Israelul este, de asemenea, în spatele FETO și PKK. Națiunea mea ar trebui să le cunoască foarte bine. Cunoaștem foarte bine comploturile împotriva țării noastre.

(…) Israelul comite crime de război de 22 de zile. Israel, te vom declara în fața lumii drept criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom prezenta acest lucru lumii. Dar liderii occidentali nici măcar nu cer o încetare a focului. Câte femei trebuie să moară, câți copii trebuie să moară, ca Vestul să ceară încetarea focului. Unde este dreptatea? Ceea ce se face în Gaza nu este apărare, ci masacru. Ați văzut situația din Gaza? Medicii efectuează intervenții chirurgicale fără a utiliza anestezie. Nu purtați vina pentru copiii, femeile și bărbații nevinovați uciși în Gaza. Nu fiți parte la aceste crime de război.

(…) Națiunilor occidentale, mă adresez vouă; vreți să reaprindeți o luptă între cruce și semilună? Dacă urmăriți o astfel de încercare, fiți conștienți de faptul că această națiune este departe de a fi învinsă. Această națiune este hotărâtă. Așa cum am demonstrat aceeași hotărâre în Libia și Karabakh, să știți că așa vom face și în Orientul Mijlociu.

(…) Suntem o națiune care a stat mereu alături de oprimați în fața opresiunii. Ne confruntăm cu politica celor care, când Ierusalimul a fost ocupat, s-au dus la mormântul sultanului Saladin, unul dintre cuceritorii acestui oraș sfânt, și și-au vărsat ranchiunile de o mie de ani”.

28 octombrie: Civili decedați în Gaza este de 7.703 din care 3.595 sunt copii. Persoane rănite – 19.734, 1.800 declarate dispărute, din care peste 1.000 sunt doar copii. Date sunt oferite de «Times of Gaza».

Joi, 26 ocotmbrie 2023, Hamas, organizația care controlează Fâșia Gaza anunța, într-un comunicat al Ministerului Sănătății, că în primele trei săptămâni ale conflictului israeliano-palestinian și-au pierdut viața 7.000 de persoane, marea lor majoritate civili, între care peste 2.900 de copii.

Datele oferite de oficialii palestinieni au fost contestate de președintele american Joe Biden, care a declarat că e sigur că și-au pierdut viața persoane nevinovate, din rândul civililor, dar că nu are încredere în bilanțul furnizat de palestinieni.

În replică, Ministerul Sănătății din Gaza a publicat o listă cu numele 6.747 de palestinieni uciși de la începutul conflictului, care include sexul, vârsta și numărele de identitate.

Într-o conferinţă de presă la Ierusalim, şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat că bilanțul întocmit din surse proprii indică aproximativ același număr de victime.

Presa israeliană susține că, în urma atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023, au decedat peste 1.405 de civili masacrați de Hamas și 224 de persoane au fost răpite și transferate în Fâșia Gaza, dintre care 33 de copii sub vârsta de 18 ani și 10 copii sub 5 ani. Numărul persoanelor rănite în urma atacului se ridică la 5.431.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

 1. Citez: „Gaza a fost o parte integrantă a patriei noastre pe care o credeam inseparabilă.” – Cel mai probabil, Turcia încearcă să folosească situația din Israel și protestele anti-evreiești răspândite în masă, pentru a se impune ca lider în lumea musulmană. La baza acestei aspirații a Turciei se află trecutul său otoman, în special, faptul că teritoriul Palestinei și al Israelului actual făcea parte din Imperiul Otoman. De aici, și exprimarea directă, oarecum lipsită de diplomație (dar nicidecum falsă) a liderului turc.

  Ceea ce a spus Erdogan, trebuie să aibă o continuare în plan material, o continuare practică, altfel președintele turc nu numai că își va pierde reputația, ci va pune capăt inclusiv pretențiilor sale de a transforma Turcia într-o putere regională de frunte, deoarece fără o concretizare a discursului de la Istanbul, Erdogan nu va mai fi luat în serios.

  Este posibil, să se creeze o alianță sunnită regională sub conducerea Ankarei. Potențialul combinat – militar și de mobilizare – al unei posibile alianțe regionale musulmane, împreună cu ura locuitorilor săi față de jidovi, ar putea amenința însăși existența Israelului. Președintele turc este foarte conștient de sentimentele anti-evreiești ale musulmanilor din regiune.

  Astăzi, toți musulmanii pot vedea genocidul Israelului împotriva palestinienilor ca pe o șansă istorică și justificată moral de a pune capăt statului evreiesc. În plus, astfel de sentimente vor avea o proiecție directă asupra guvernelor oricărei țări arabe și în general musulmane, care vor fi obligate să acționeze în conformitate cu sentimentul popular, pentru a menține stabilitatea internă în cadrul națiunilor lor și pentru a-și asigura sprijinul popular. Într-o atare situație, devine din ce în ce mai evident că Erdogan se adresa nu numai mulțimii de pe aeroportul din Istanbul, ci, mai ales, tuturor musulmanilor din Orientul Mijlociu,
  precum și musulmanilor din întreaga lume.

  Una peste alta, sultanul de la Ankara se străduiește să devină un lider al musulmanilor. Iar genocidul palestinienilor din Fâșia Gaza îi oferă o oportunitate unică, istorică, de a deveni o astfel de personalitate dominantă. Acest lucru, consider eu, va aduce Turcia nu numai în vârful politicii din Orientul Mijlociu, ci și în Olimpul geopolitic global.

  Erdogan nu va dori să rateze această oportunitate. Ceea ce înseamnă, că el se pregătește cu adevărat de război cu Israelul. Nu ar fi surprinzător, dacă va începe acum diplomația de transfer în Orientul Mijlociu, cu scopul de a constitui, în mod oficial, un bloc anti-israelian. Liantul acestui bloc va fi dușmănia civilizațională a musulmanilor și a evreilor.

  Acu’, dacă mă uit pe o hartă a zonei cu pricina, impresia mea este că Indonezia, ca cea mai mare țară musulmană și cu potențial militar puternic, poate deveni un obiect de interes serios pentru Turcia. Mai există posibilitatea, ca Iranul șiit să se alăture suniților, în ciuda diferențelor religioase. Dacă Ankara intervine în conflictul israelo-palestinian, Teheranul, la rândul său, poate profita de situație și își poate îndeplini obiectivul strategic de a elimina Israelul, Turcia și Iranul devenind acum nu doar aliați în probleme de tactică militară, dar și strategici.

  Mii s-a mai părut destul de importantă o anumită frază în cadrul speechului lui Erdogan, pe care presa fie n-a înțeles-o, fie a tratat-o cu superficialitate: „ Hei Vest, mă întorc la tine! Vrei un război între cruce și semilună? Atunci știi: acest popor capabil să declanșeze asta nu a murit, acest popor este în viață și încă rămâne ferm pe poziție”. Semnificația acestei exprimări ar fi aceasta: în primul rând, șeful statului turc, atribuindu-și statutul de lider al tuturor musulmanilor, va folosi musulmanii care trăiesc în Europa ca pârghie a influenței sale asupra capitalelor europene. Un cuvânt al lui Erdogan devine suficient pentru începerea unui război în Europa, război stârnit de imigranții musulmani împotriva localnicilor europeni. În al doilea rând, ar putea întoarce armele împotriva Europei, dacă, în cazul participării directe a Turciei la conflictul de pe teritoriul israelian, țările membre NATO europene intenționează să ia partea evreimii criminale.

  Ca o concluzie, o escaladare bruscă a conflictului palestiniano-israelian, așa cum se remarcă în prezent, se va dezvolta – cel mai probabil – într-un conflict regional cu posibilitatea de a implica și alte state din afara regiunii. Turcia chiar NU joacă cel mai nesemnificativ rol în acest proces, fiindcă ea încearcă să folosească acest moment istoric pentru a-și realiza ambițiile imperiale. Un război între țările musulmane din Orientul Mijlociu, pe de o parte, și Israel, cu sprijinul țărilor occidentale, pe de altă parte, amenință să escaladeze într-un conflict global în care s-ar putea să nu existe învingători. Vom vedea, deși lucrurile nu par deloc lipsite de complicații!

 2. „Israel, cum ai ajuns aici? Ești un invadator, ești o organizație.”
  Dar voi turcii, cum ati ajuns pe paminturile tracilor, grecilor, armenilor , persilor, irakienilor, nord africanilor si Balcanilor ?
  Intre 1299 si 1922 ati fost niste invadatori hamesiti si acum va dati democratii lui Ataturk desi vsati sa redeveniti imperiul lui Suleiman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.