„Tot ce a fost odată virtute și merit a devenit astăzi defect”

0

„Dacă sunt mândru de identitatea mea românească și de valorile acestui neam, devin un fel de xenofob, un naționalist șovin”

Marele actor Dorel Vișan a declarat că în zilele noastre reperele s-au întors pe dos: virtuțile au devenit defecte și defectele au devenit virtuți.

De aproape doi ani, Dorel Vișan a renunțat la viața publică și s-a mutat la țară, la Mărtinești, lângă Cluj-Napoca, unde se ocupă de grădina de legume, după cum informează RomâniaTV.

„Pot să spun observația mea că s-a întors mașina lumii. Noi nu mai avem practica marilor virtuți. Tot ce a fost odată virtute și merit a devenit astăzi defect. Tot ce a fost defect a devenit virtute și merit. Acum dacă te naști alb poți să fi rasist, dacă ai patru copii cu aceeași femeie și ai trăit cu ea 40 de ani, astăzi ești un tăntălău depășit. Dacă ai fost crescut de familie într-o rigoare și mulțumești părinților, astăzi ești un fel de torționar de copii, împotriva creșterii armonioase a copiilor liberi.

S-au schimbat reperele. Dacă eu sunt mândru de identitatea mea românească și de valorile acestui neam, eu devin un fel de xenofob, un naționalist șovin. Aș da și alte exemple dar pe urmă am alte și alte defecte. Aceasta este mașina lumii și noi mergem cu ea înapoi.

În ce privește starea națiunii române, nu s-a schimbat cu nimic de acum 100 de ani de la Eminescu. Eminescu a scris într-un articol exact despre această stare a națiunii de astăzi. A spus așa: istoria vă va condamna.

Am asistat cum ați devenit milionari peste noapte fără a putea explica. Ați plâns pe umărul alegătorului și după ce v-a ales, i-ați vândut și cămașa, ați uitat de el și ați întors obrazul străinului fără să va dați seama că palma primită de voi a fost pe obrazul țării. Aceasta este starea nației de astăzi care a fost și acum 100 și ceva de ani”, a spus Dorel Vișan.

„Noi, de la grăuntele de nisip și până la constelații, ne naștem în răutate, creștem în suferință și murim în putrefacție. Rămâne partea cealaltă, care nu putrezește. De aici este omul veșnic. Sensul este ca tot timpul să fim atașat la Tot. Deși noi avem față de Tot o oarecare respingere, pentru că ne distruge propria pornire. Totul ne bagă în Tot, dar dacă le desfacem suntem numai noi. E vorba de a rămâne în ceea ce ești. Nu rămânem în ceea ce suntem. A intrat în lume o estetică a urâtului. Mă uit la lume cum e îmbrăcată. Ce frumos era prin anii ’60, când eram eu student, fetele purtau rochițe. Acum, se îmbracă cu tot felul de hondropoance”, a spus actorul.

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică «I. L. Caragiale» din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit pe 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul ei, la 14 iulie 1993. Au avut împreună trei copii.


Citește și: 

„Drumul omenirii de la această oră se îndreaptă spre animalizarea omului”

Dorel Visan„Omul şi-a pierdut sensul vieţii, dar el izbucneşte în alte locuri: izbucneşte în iubirea de sine, izbucneşte în dorinţa de putere, izbucneşte în sexualitate. Nu trebuie decât să vă uitaţi în jur şi veţi vedea cum se manifestă aceste lucruri. De aceea cred că un asemenea festival (SFR-n.r.) şi o asemenea întâlnire trebuie să atingă şi aceste lucruri care ţin de partea de suflet a noastră. Sufletul este singurul lucru pe care poţi să-l pierzi fără să-ţi dai seama. Orice pierzi, fie o carte, un copil, o iubită, un iubit, un părinte, se simte. Sufletul poţi să-l pierzi fără să simţi nimic, să trăieşti ani de zile, să ai şi funcţii de răspundere, să ai familie şi să trăieşti fără suflet. Se pare că şcolile de teatru şi de film nu mai prelucrează aceste lucruri. Actorii devin simple instrumente de divertisment şi nu e bine. Acest festival atât de frumos organizat, poate şi pentru anii viitori, ar trebui să ţină cont pentru că la anul vom fi şi mai urâţi decât suntem în acest an” (Citește mai departe…)

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.