Pro Tv: În Vaslui, un proiect de agricultură smart cucerește Europa. Cine este Alin Luculeasa, fermierul hi-tech

1

Într-o fermă din județul Vaslui culturile se stropesc cu drone și se însămânțează prin zgârierea ogoarelor și tot cu drone se cartografiază parcelele și se observă cu precizie la centimetru cât de roditor e solul.

Toate sunt rezultatul viziunii unui tânăr fermier care a intrat în agricultură cu mapa, laptopul și imaginile spectrale de la înălțime.

Prin tot ce face în compania familiei, Alin pășește în viitor și face asta într-un mod în care îi atrage și pe alți tineri să îl urmeze.

E fermierul high-tech, căruia digitalizarea fermei i-a adus un premiu special la Bruxelles.

Dealurile de la Costești, în județul Vaslui, răsună de tractoare care întorc brazda. Vis-a-vis de locul unde un utilaj răstoarnă pământul, un tânăr își vede de treabă.

Îl cheamă Alin Luculeasa, are 31 de ani și este fermier, doar că un fermier altfel.

Pilotează o dronă echipată cu o cameră specială, pe care o trimite peste o bucată mare de teren, ca să fotografieze de zor, parcelă cu parcelă.

Imaginile sunt făcute într-un câmp spectral, în diverse culori. Imediat ne și explică de ce face asta.

Imaginile din dronă sunt aduse la birou, pentru a fi încărcate într-un calculator.

Astfel, fermierul Alin Luculeasa face și o cartografiere exactă a pământului care trebuie lucrat, dar, în același timp, știe cu o precizie la centimetru cât de fertilă e fiecare bucată de teren și mai ales ce recolte se obțin, după fiecare sezon.

Pune hărți peste hărți și un program special, adaptat la ferma lui, interpretează datele și îi oferă soluțiile rapide, pentru a obține producții bune.

Iar din birou, după ce are toate datele culese de pe teren, merge înapoi pe câmp, unde face și fertilizare inteligentă, adică s-a interesat pe internet și a văzut cum se face în China sau Japonia, așa că a comandat drone mari, la 20.000 de euro bucata, pe care le trimite să dea cu substanțe pe suprafețele agricole, dar nu oricum, ci foarte eficient.

Tot cu dronele poate face și însămânțare și mai apoi erbicidarea cerealelor.

Alin Luculeasa face agricultură smart, una în care risipa este redusă la minimum, iar eficiența e pe primul plan.

Fără consum inutil de carburant, fără risipă de soluții și semințe. Este absolvent de management în agricultură și a digitalizat ferma în care lucrează împreună cu tatăl și unchiul său.

Proiectul lui Alin, privind aducerea tehnologiilor tradiționale din agricultură la standarde hi-tech a fost premiat în acest an, la Bruxelles.

Alin Luculeasa: „Atunci mi-am dat seama că se poate și că nu suntem mai prejos. Erau proiecte de la ferme mari, Germania, Olanda, Bulgaria. Eu am fost copleșit, dar am fost desemnat cel mai bun proiect digital din Europa”.

A demonstrat că se poate și la noi, a înțeles că performanța ține de el. Povestește că i-a cucerit pe cei din juriul de la Comisia Europeană după ce le-a arătat cum, prin digitalizare, își poate conduce firma, lejer, chiar și din vacanță.

Poate da comenzi de la ski sau de pe o plajă, cât timp are un laptop pe care să îl conecteze la calculatorul din birou, care la rândul său e conectat la drone și utilaje.

Sunt investiții mari și curajoase, iar tatăl lui Alin a fost foarte reticent înainte de achiziție. A lucrat o viață în agricultură, iar fiul a venit să îi spună că pământul trebuie muncit altfel.

Ioan Luculeasa, tatăl lui Alin: „Eram sceptic, chiar îl întrebam ‘luăm, luăm, dar se vede?’. Mi-am schimbat părerea despre generația lor, dacă nu era Alin, eram în urmă mult”.

Și unchiul lui Alin a fost surprins inițial de intențiile băiatului, care a ținut să aducă tehnologia de ultimă generație, în poate cel mai sărac județ de la noi.

Ioan Hurduc, unchiul lui Alin: „E nevoie de tineri în agricultură, agricultura se schimbă. În cinci ani va veni inteligența artificială”.

Alin Luculeasa: „Se schimbă generațiile. Aș spune unui tânăr, hai, vino, învață, perfectionează-te și vino că e nevoie de tine”.

Este membru de bază în Clubul Național al Tinerilor Fermieri, o asociație care oferă programe de perfecționare în agricultură. Iar, în ferma de la Costești a reușit să își formeze o echipă din localnici care anterior fugeau de muncile câmpului.

Radu are 24 de ani și e unul dintre ei.

Radu, fermier: „E mai fain așa cu drone, e modern. Asta e ușor, mai greu este să schimbi metehnele din agricultura tradițională”.

Alin Luculeasa: „Se spune unii cu sapa, unii cu mapa. Vor fi tot mai mulți cei cu mapa în agricultură. Adică eu chiar aș vrea să existe un program de perfecționare, în care în fiecare fermă mică să fie școlit un tânăr, să știe cu calculatorul, programele, să facă hărți și să poată lucra”.

În ferma familiei se aplică metode prin care solul e mai puțin poluat, prin intervenții minim invazive, nu grosiere, cum se face în agricultura tradițională. În plus, se reduc mult și costurile fermei.

Așa și-a convins tatăl și unchiul să cumpere utilaje cu care nu se mai dă brazdă solului, ci, practic, se zgârie pământul și se plasează semințele aproape de suprafață, nu adânc.

Costă 200.000 de euro un utilaj și e tras de un tractor care costă tot atât.

Alin povestește că putea merge în IT sau în managementul afacerilor, să locuiască la oraș, la București, Iași sau la Vaslui, unde să investească profiturile din fermă în imobiliare, așa cum a văzut că fac unii dintre copiii altor fermieri, din generația lui. N-a vrut nici să emigreze, cum a văzut la alții, ci a vrut să fie acasă, la Costești.

Alin Luculeasa: „Da, e respectul pentru ce au muncit ei aici. Cum să las?! Trebuie să existe acest schimb de generații. Da, e generația care a lucrat până acum, dinainte de Revoluție și după Revoluție. Au muncit cum au știut, acum ar fi rândul ca alții să le ia locul”.

În timpul liber e pasionat de ski și drumeții montane. E singur la părinți, iar mama sa e profesoară, în mediul rural. Are o iubită și locuiesc împreună, la bloc, în Bârlad, de unde Alin face naveta zilnic, la Costești.

A pariat pe cartea agriculturii și prin tot ce face reușește să aducă performanță, într-un domeniu considerat, pe nedrept, învechit, prăfuit.

A înlocuit imaginea fermierului cu palme bătătorite și arse de soare cu cea a liderului antreprenor, care vede agricultura altfel.

Alin Luculeasa: „Clar se poate și în agricultură și se poate și în România”.

În era tehnologiei și informației, Alin Luculeasa e vizionar și inovează. E inginerul tânăr, cu acces la informație și cu dorință de muncă.

În era globalizării, a rămas aici, se implică și nu așteaptă să primească totul pe tavă. Face infuzie de aparatură hi-tech și tehnologii ale viitorului, cu care tranformă radical agricultura românească.

A crescut cu respectul pentru lucrul pământului, pentru tradiția ogoarelor, dar a îndrăznit să aducă schimbarea.

Preluare: Pro TV

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.