Români cu povești: Părintele Vladimir Beregoi – „înger” al oamenilor aflaţi în nevoie: „Dorim să rezolvăm probleme ce există în comunităţi”

0

Dacă baţi la pas Vasluiul e imposibil să nu-ţi doreşti să-i ajuţi locuitorii. Mulţi au făcut-o şi o fac în continuare, însă puţini sunt cei care au mers în profunzimea lucrurilor şi au ales baza solidă a unui sistem social performant prin constanţă. Un om care a preferat calea statorniciei în ajutorarea celor aflaţi în nevoie este părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă din cadrul Episcopiei Huşilor.

Originar din Republica Moldova, a ajuns în România după ce, în 1997, a dat concurs la Mitropolia Basarabiei pentru una dintre facultăţile de teologie din ţara noastră. Copil simplu, învăţat de mic cu greutăţile, Vladimir Beregoi a participat la un examen, la care concurenţa a fost destul de mare, şi a reuşit să obţină un loc subvenţionat de statul român, fiind repartizat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Acolo a început povestea descoperirii unei ţări despre care i se spuseseră foarte puţine lucruri. Astfel, Alba Iulia, oraşul simbol al României Mari, i-a dezvăluit tânărului student la Teologie o ţară frumoasă, care l-a primit cu braţele deschise şi căreia a simţit că vrea să-i ofere la rândul lui un lucru foarte important – dăruirea pentru cei aflaţi în nevoie. A slujit ca preot în zona Ardealului timp de 18 ani, după care destinul l-a adus în Moldova, la Huşi, atât de aproape de locurile natale, atunci când PS Ignatie, numit ierarh al Huşilor, l-a chemat să conducă sectorul social-filantropic şi economic al episcopiei.

La Alba Iulia, a început în anul 2001 activitatea social-filantropică. Acolo a contribuit la deschiderea primului centru pentru copii. Pe parcurs, a deschis servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici şi a început o sumedenie de alte proiecte sociale. Nu toate au mers bine din prima, pentru că începuturile sunt adesea grele, iar în acea perioadă munca în domeniul social era pentru mulţi o necunoscută. În timp, a reuşit şi când a ajuns în Vaslui a simţit că poate face şi aici lucruri importante pentru oamenii cu care viaţa a fost mai puţin darnică.

De cinci ani, de când a pus bazele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi, a dezvoltat 30 de servicii sociale licenţiate la nivelul judeţului Vaslui. S-a confruntat cu lipsa de încredere, dar şi de sprijin a unor oameni sau instituţii care ar fi putut fi de folos, însă nu a dezarmat, considerând mereu că toate obstacolele mai mici sau mai mari pălesc în faţa chipurilor senine ale celor pe care putea să-i ajute.

„La început a fost o neîncredere a autorităţilor. Nu a avut mai nimeni încredere că putem să dezvoltăm un asemenea sistem social-filantropic prin care să oferim sprijin copiilor şi bătrânilor din judeţul Vaslui. Pe parcurs, oamenii au căpătat încredere. Mai sunt în continuare reticenţe. Ne-am dori o mai mare deschidere din partea autorităţilor. Ele trebuie să înţeleagă că noi dorim doar să sprijinim oamenii şi să rezolvăm o parte dintre problemele care există în comunităţi”, mărturiseşte părintele Vladimir.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi este o asociaţie non-guvernamentală a Episcopiei Huşilor, înfiinţată în anul 2018 cu binecuvântarea episcopului Ignatie al Huşilor şi activează în domeniul serviciilor sociale comunitare, având drept scop dezvoltarea comunităţilor teritoriale. Activităţile asociaţiei se adresează copiilor, tinerilor, adulţilor, persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor care suferă de adicţii şi celor aflate într-o stare de vulnerabilitate fizică, psihică sau socială.

Organizaţia acordă servicii sociale pentru familiile şi copiii aflaţi în dificultate şi pentru bătrânii bolnavi şi singuri, prin Aşezământul social «Sfântul Stelian» din Boţeşti, Aşezământul social «Sfântul Ierarh Nicolae» Fălciu, Aşezământul social «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» Bârlad, Aşezământul social «Sfântul Gheorghe» Ghermăneşti, Aşezământul social «Sfânta Muceniţă Chiriachi» Huşi, Aşezământul social «Sfântul Spiridon» Bârlad, Aşezământul social «Sfinţii Adrian şi Natalia» Vaslui şi Aşezământul social «Căpitan Rudi Pavel Florentin» Bârlad.

Totodată, în vederea asigurării unei îngrijiri permanente persoanelor vârstnice dependente, în anul 2023 au fost inaugurate două cămine pentru persoane vârstnice în localităţile Vutcani şi Gugeşti, unde sunt ocrotite un număr de 22 de persoane vârstnice. Regimul de asistare este de tip rezidenţial. Căminele dispun de camere spaţioase, fiecare cu baie privată adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi, mobilier nou, televizoare, acces la internet şi cablu TV, sală de tratament, izolator, zonă de luat masa şi socializare. Bucătăriile sunt echipate conform standardelor. Facilităţile oferite beneficiarilor includ supraveghere constantă, mese zilnice, supraveghere medicală, administrarea tratamentului, transport către unităţile medicale, kinetoterapie şi consiliere spirituală, psihologică şi socială.

Centrele de zi pentru copii au drept obiectiv prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor proveniţi din familii defavorizate, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor.

Părintele Vladimir Beregoi e conştient că prin aceste centre de zi pentru copii face o investiţie în viitor, mai ales în mediul rural, unde nevoile sunt foarte mari şi posibilităţile sunt limitate. Faptul că un copil vine zilnic la centru, îşi face temele, e implicat în activităţi extraşcolare, are asigurată o masă caldă poate reprezenta „salvarea” lui pe termen lung. Îi are însă în vedere când îşi creionează proiectele şi pe părinţii şi bunicii rămaşi singuri după o viaţă de trudă.

„În timp s-a dovedit utilitatea acestor centre de zi, mai ales la ţară, unde resursele sunt limitate, unde mulţi copii nu primesc o masă caldă, nu au sprijin la făcut temele, pentru că părinţii ori nu au pregătirea necesară, ori nu au timp să-i ajute. Am încercat ca în centrele noastre să avem personal calificat care să poată oferi copiilor un sprijin real. Vrem să deschidem şi alte centre de zi pentru copii, dar ne axăm şi pe sprijinul bătrânilor, pentru că la ţară sunt foarte mulţi bătrâni singuri şi utilitatea serviciului pentru persoane vârstnice este maximă. Eu mi-am propus şi Preasfinţitul părinte Ignatie susţine ideea ca în fiecare comună să existe un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. Avem acum opt astfel de servicii, foarte bine primite în comunităţi. Le ducem vârstnicilor medicamente, lemne de foc, mâncare caldă şi încercăm să le oferim prin specialiştii noştri sprijin moral, emoţional, psihologic, duhovnicesc”, mai spune preotul.

Cu o energie debordantă, Vladimir Beregoi a reuşit să adune în jurul său oameni dornici să ajute, specialişti în domenii diverse, care nu se dau în lături de la muncă. Le cere mult angajaţilor, pentru că şi nevoile sunt multe, dar este mereu în mijlocul lor, punând umărul la rezolvarea problemelor.

În urma accesării Programului de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, echipa de la Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi a pus bazele unor servicii de oferire a mesei şi de asistenţă comunitară pentru persoane vârstnice şi astfel au fost înfiinţate serviciul mobil de acordare a hranei «Masa pe roţi», care oferă masă caldă unui număr de 40 de persoane din comuna Boţeşti, o cantină socială care oferă masă caldă unui număr de 50 de persoane din comuna Şuletea şi serviciul de asistenţă comunitară dezvoltat în comuna Drânceni, care asigură asistenţă socială şi psihologică, precum şi sprijin la activităţile zilnice prin reţeaua de voluntari unui număr de 40 de persoane vârstnice singure.

Ca un răspuns la nevoile oamenilor din zona Huşi şi din dorinţa de a îmbunătăţi gama de servicii, în anul 2023, Asociaţia Filantropia Ortodoxă a inaugurat Complexul socio-medical «Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi», care oferă asistenţă medicală prin cabinetele de medicină generală şi de specialitate.

„În prezent sunt autorizate trei servicii medicale: Serviciul de Ambulanţă Filantropia Huşi, Cabinetul de Kinetoterapie şi Recuperare medicală şi Serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu, în cadrul cărora activează personal de specialitate, medici şi asistenţi medicali. Serviciul de Ambulanţă are în dotare patru autospeciale de intervenţie dotate corespunzător, pentru care au fost obţinute avizele de funcţionare de la ANMDR şi funcţionează cu personal de specialitate: ambulanţier şi asistent medical. Cabinetul de kinetoterapie şi recuperare medicală, aflat în incinta Complexului socio-medical, deţine aparatură de specialitate necesară în procedurile de recuperare, personalul calificat deplasându-se pentru realizarea actului medical şi la domiciliu beneficiarilor. Serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu oferă o gamă variată de servicii ce pot fi realizate acasă. Pentru furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, dar şi a serviciilor de ambulanţă, avem încheiate în anul curent contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui”, precizează coordonatorul asociaţiei filantropice.

Pe lângă aceste servicii, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi derulează o serie de programe şi campanii permanente cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun sau de 1 Iunie, în cadrul cărora mii de copii primesc daruri constând în alimente, jucării, produse de papetărie, articole vestimentare, dar şi ajutoare băneşti. De asemenea, sunt susţinuţi prin burse de studiu elevi care provin din familii defavorizate. Un alt proiect important este cel prin care le sunt construite locuinţe unor familii nevoiaşe. Pe perioada verii asociaţia organizează tabere pentru copiii care nu dispun de resurse financiare şi care nu ar putea merge împreună cu părinţii sau cu alte rude într-o vacanţă. În fiecare an, peste 1.000 de copii merg în astfel de tabere care au nu doar un rol recreativ, ci şi unul educativ şi spiritual, copiilor fiindu-le transmise prin joc elementele esenţiale ale credinţei, dar şi o anumită pregătire civică.

„Toate serviciile oferite în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi devin căi sigure către o viaţă îmbunătăţită, decentă şi plină de bucurii pentru persoanele vulnerabile. Ele sunt podoabele îngrijirii şi compasiunii, întruchiparea credinţei puternice şi a iubirii necondiţionate”, crede părintele Vladimir.

Preluare: agerpres.ro / Autor: Loredana Ciobanu

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.