Cel mai reușit ”erou” fabricat pentru vulgul vestic rămâne Che Guevara

1

Cel mai reușit ”erou” fabricat pentru vulgul vestic rămâne Che Guevara.

Iar povestea este cu atât mai mișto cu cât Che Guevara vinde din greu și este folosit tocmai de cei pe care dorea să îi distrugă.

Nu o să vedeți tricouri cu Che în Coreea de Nord sau în China.

Regimurile de acolo nu sunt chiar încântate să promoveze un revoluționar anti-sistem, chiar dacă este comunist ”de-al lor”.

În schimb un tricou cu „Che” se vinde bine în orice țară capitalistă. Imaginea liderului comunist transformat în „martir” victimă a americanilor, aduce profit constant tocmai unor capitaliști americani și occidentali.

De ce?

Pentru că, și aici estul a greșit spre deosebire de vest, cea mai bună metodă de a evita tensiunile revoluționare, pe lângă o relativă prosperitate, este capacitatea de a oferi oamenilor surogate de revoluții.

Orice corporatist serios este încurajat să admire pe Che, să se revolte împotriva nedreptăților (din alte țări decât ale sale), să fie militant pentru cauze de mediu, să protesteze față de războaiele din Ucraina și Israel (ar protesta și împotriva războaielor din Yemen și Sudan, dar e prea complicat pentru jurnaliști să fabrice furaj propagandistic și pentru „ăia”, plus că e neinteresant geopolitic și cultural).

Important este ca aceste probleme să fie suficient de impresionante ca omul să dea și bani pentru ele (ați remarcat campaniile din online în care ești îndemnat să donezi bani „în gol” pentru …pisicuțe și căței victime ale bombardamentelor din Ucraina și Gaza?). Căci trebuie să iasă un profit ca să fie chestia clară.

A fi „anti-occidental” și „anti-capitalist” a devenit un soi de precondiție pentru a fi occidental și capitalist.

Propaganda SUA a fost genială când făcea filme în care te făcea să plângi de mila vietnamezilor (bombardați de americani).

Iar transformarea lui Che Guevara într-un brand occidental este chiar o lovitură de geniu.

Estul nu a înțeles asta. Aici propaganda a fost și este gândită exclusiv pozitiv, elogiativ la adresa mainstream-ului și demonizarea adversarului, iar consecințele sunt acelea că le sunt furați și eroii.

Che Guevara putea fi un simbol al comunismului. Dar comuniștii nu au știut cum să îl vândă așa că a devenit un simbol capitalist.

Autor: Bogdan Alexandru Duca

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

 1. Ca de obicei, Duca bate câmpii într-un mod absolut grosolan! După cum îi e felul! Che Guevara n-a fost „fabricat” de americani („vestici”, după cum îi numește sectantul B. Duca, deși termenul îi este atribuit vest-europenilor, nicidecum celor de peste Atlantic), ci VÂNAT de aceștia. Este o diferență uriașă între crearea unui mit și eliminarea fizică a acestuia, tocmai pentru că (pe lângă altele) el reprezenta un simbol al celor oropsiți de către națiunea lor.

  Dacă ne uităm în istorie, mai precis la fapte, în octombrie 1967, revoluționarul socialist și liderul de gherilă Che Guevara, în vârstă de 39 de ani, este ucis de armata boliviană. Forțele boliviene susținute de agenții CIA l-au capturat pe Guevara în timp ce se lupta cu trupele sale de gherilă în Bolivia și l-au executat a doua zi. Mâinile i-au fost tăiate ca dovadă a morții și trupul său a fost îngropat într-un mormânt nemarcat. În 1997, rămășițele lui Guevara au fost găsite și trimise înapoi în Cuba, unde au fost reîngropate în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Fidel Castro și zeci de mii de cubanezi. După cum s-au desfășurat evenimentele, nici pe departe Guevara n-a fost „confecționat” de yankei, ci omorât și ciopârțit pentru a constitui un exemplu celor care ar mai fi îndrăznit să se ridice la luptă împotriva asupritorilor.

  Pentru cei care cu adevărat vor să cunoască adevărul, atunci e bine să știe că Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut într-o familie bogată din Argentina. În timp ce studia medicina la Universitatea din Buenos Aires, și-a luat o pauză pentru a călători prin America de Sud pe o motocicletă; în acest timp, a fost martor la sărăcia și opresiunea claselor inferioare. A primit o diplomă de medicină în 1953, dacă nu mă înșel, și și-a continuat călătoriile prin America Latină, implicându-se în organizațiile de stânga. Pe la mijlocul anilor 1950, Guevara s-a întâlnit cu Fidel Castro și cu grupul său de revoluționari exilați în Mexic. A jucat un rol cheie în preluarea puterii de către Castro de la dictatorul cubanez Fulgencio Batista în 1959 și mai târziu a servit ca mâna dreaptă a lui Castro în funcția de ministru al industriei. Guevara S-A OPUS FERM STATELOR UNITE și
  dominației acestora în America Latină, susținând numeroase revoluții ale țărănimii pentru a combate nedreptatea socială în țările din Lumea a Treia. Castro l-a descris mai târziu drept „un artist al războiului revoluționar”.

  Guevara a demisionat din postul guvernului cubanez în 1965 (o dată cu instalarea lui Ceaușescu la putere), a părăsit Cuba, a călătorit în Africa și în cele din urmă a reapărut în Bolivia, unde a fost ucis. După moartea sa, a obținut statutul de erou printre oamenii din întreaga lume ca simbol al anti-imperialismului și al revoluțiilor celor năpăstuiți.

  Referitor la tricourile lui Duca, îl anunț că ele s-au fabricat încă din 1960 ca urmare a unei fotografii făcută de Alberto Korda (așa-i că habar n-avea?) cu Guevara într-o beretă, imagine care a devenit iconică, de atunci apărând pe nenumărate postere și tricouri.

  Din cuprinsul articolului, îmi dau seama că pentru Bogdan Duca este doar un fapt că lumea este structurată dialectic, iar cel mai bun mod de a o cunoaște este în termeni de tendințe și sisteme organice. Nimic nu este mai periculos ca ceea ce „știe toată lumea”, dar nimeni nu își mai amintește ARGUMENETELE pentru care anumite evenimente au fost cunoscute.

  Tot pentru Duca, îi mai aduc la cunoștință următoarele (tocmai pentru a-i demonstra că a ajuns penibil prin scrierile sale): în 2013, UNESCO a inclus „Viața și operele lui Ernesto Che Guevara” în Registrul Memoriei lumii, care-i angajat în păstrarea și protejarea documentelor și scrierilor valoroase ale moștenirii umane împotriva distrugerii. Colecția documentară a fost depusă de Cuba și Bolivia incluzând: viața și operele lui Ernesto Che Guevara- de la manuscrisele originale ale adolescenței și tinereții sale la jurnalul de campanie din Bolivia, apoi documente privitoare la opera sa revoluționară, eseuri, articole de știri, materiale biografice și lucrări personale, precum și corespondența sa cu diferite persoane și cu membri familiei sale. Guvernul SUA, uitând în mod convenabil propria sa lungă listă de crime de război, (de la Hiroshima, la Masacrul My Lai din Vietnam, la scandalul torturii Abu Graib, la invazia ilegală a Irakului etc. etc. etc.), s-a poziționat împotriva ONU printr-o încercare nespusă de a șterge istoria care nu le servește scopurilor CIA și administrației de la Washington. Și uite așa reprezentantul permanent al Statelor Unite pe lângă UNESCO a scris o scrisoare către ONU, îndemnând organizația SĂ CENZUREZE expoziția. Formidabil cum cuvintele lui Che Guevara, rostite în 1964 la ONU, sunt astăzi la fel de adevărate și de actuale ca și atunci!!! Guevara, în acel moment, s-a adresat Adunării Generale a ONU, unde a acuzat Statele Unite că plănuiesc să răstoarne Cuba, precum și alte guverne comuniste din America Latină. Prin urmare, în urmă cu peste 60 de ani, cubanezii au scris istorie!!! Cu câteva sute de rebeli, au învins armata cea mai bine pregătită din lume, i-au alungat pe yankei de pe insula lor și au reușit să construiască o societate socialistă sub nasul lor. Împotriva tuturor așteptărilor, au rezistat împotriva armatei, agresiunii economice și diplomatice a celei mai mari superputeri de până acum. Revoluția cubaneză a pus capăt teoriei pesimiste conform căreia un curs progresist și suveran este imposibil în curtea unchiului Sam. Oricât și-ar dori Duca, America NU putea să facă din Guevara un brand, tocmai datorită motivelor pe care le-am enumerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.