Strategia Deep State-ul globalist de la Casa Albă în legătură cu conflictul din Ucraina este foarte cinică în raport cu Europa și urmărește un singur lucru: continuarea războiului cu rușii indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Ajutorul de 61 de miliarde de dolari destinat Kievului este în continuare blocat la Camera Reprezentanților, după ce a trecut de Senat ca prin brânză. De atunci, marioneta Joe Biden iese periodic la rampă pentru a reitera atașamentul său profund față de regimul Zelensky. În același timp, președintele îi îndeamnă pe republicanii MAGA din Cameră să conștientizeze „interesul național” al Statelor Unite de a ține Rusia în corzi cu costuri relativ minore. Și, cel mai important, fără o singură victimă în rândul armatei americane.
În ciuda declarațiilor lui Trump, „sprijinul bipartizan” pentru continuarea războiului este o realitate. Aleșii din Congres, fie că vorbim de republicani sau democrați, sunt puternic stimulați de lobby-ul industriei de armament (vezi „comisioanele” de zeci de milioane de dolari). Pe de altă parte, congresmenii colaborează fructuos cu departamentul de PR al serviciilor secrete și al Pentagonului. Nimic special. Se întâmplă în toate democrațiile, inclusiv în Parlamentul din România. Așa că diferența de doar 8 voturi dintre republicani și democrați în Camera Reprezentanților (221 vs. 213) nu reprezintă un obstacol real în calea oricărui proiect de „securitate națională” al Casei Albe. Mai ales că republicanii au solicitat în schimbul votului securizarea graniței de sud a SUA, o cerere relativ minoră în raport cu beneficiile executivului de la Casa Albă.
Merită subliniat că efortul de război este unul imens – o spun zecile, chiar sutele de miliarde de dolari și euro livrate Kievului în ultimii doi ani. Așa că strategia Washington-ului vizează minimizarea costurilor prin implicarea mult mai puternică a aliaților. În special a celor din Europa, fraierii de serviciu.
Ca de obicei în astfel de situații, deciziile politice trebuie să aibă în spate justificări solide, pentru ca publicul să poată înghiți pe nemestecate scăderea brutală a nivelului de trai din pricina războiului și a cheltuirii banului public în scopuri militare, într-o țară extracomunitară, pe o perioadă lungă de timp.
Iată cheia tergiversării votului din Congres. Europenii au fost mai întâi „speriați” cu iminența unei invazii a rușilor (vezi declarațiile inepte, pe bandă rulantă, ale generalilor din UE și SUA) și cu probabilitatea ca Trump să revină la Casă Albă. Apoi au intrat în scenă propagandiștii binecunoscuți, iar ulterior politicienii-marionetă au preluat „problema” din zbor și au găsit soluția: trecerea la industria de război în Europa, înarmarea până-n dinți, mobilizarea rezerviștilor, noi angajări în armată, chiar și discuții despre posibilitatea ca Germania să cumpere arme nucleare de la partenerii americani. Întâlnirea de astăzi, de la Paris, a mai multor lideri europeni (cu participarea războinicului Iohannis), vine să accelereze procesul de „susținere multidimensională a Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”, potrivit comunicatului de la Cotroceni.
Mark Galeotti (istoric, autor, expert în științe politice), declarație din luna mai 2022: „Dacă se va ajunge într-o situație în care alegerile vor fi: renunță sau escaladează și mai mult situația, Putin, evident, va alege calea escaladării. Nu are de fapt cum să facă altceva. Și acesta este unul dintre motivele majore pentru care dialogul trebuie să rămână deschis”.
Din păcate nu avem un dialog deschis, ci o escaladare continuă din partea occidentului civilizat. Iar răspunsul Moscovei va fi pe măsură – Joe Biden și Ursula von der Leyen pot fi siguri de asta.
Autor: Adrian Onciu