O planetă numai pentru Ion Țiriac

1

Acum o săptămână am auzit o declarație a lui Ion Țiriac cum că românii ar avea „prea mulți bani”. Miliardarul cu față de hoț de cai era supărat pentru că din cauza traficului din București ajunsese la un eveniment într-o oră în loc de 40 de minute cât estimase el. Concluzia lui: prea mulți români merg cu mașina!

Concluzia e aparent simplă: Țiriac este un nesimțit ofuscat că lumea nu se dă deoparte din calea lui. Lucrurile sunt însă ceva mai adânci și ne vorbesc despre psihologia unei întregi clase sociale: a super-bogaților pe care îi reprezintă într-un fel mustața autohtonă. Vedeți Dumneavoastră, Țiriac are vreo 256 de mașini de epocă, nu știu câte terenuri și conturi bancare dar are un singur cur. Acel cur îl poate pune la un moment dat într-o singură mașină, celelalte rămânând în garaj. Țiriac, bietul de el, ar vrea să poată circula cu toate cele 256 de mașini odată și, mai mult decât atât, ar vrea ca Dumneavoastră și cu mine să mergem pe jos, pe trotuar și să ne uităm plini de invidie la el. Moare de ciudă când vede un tânăr sau vreo mămică într-un Logan sau un Opel. Cum adică să-i ocupe lui locul pe stradă?! „Dispăreți de pe stradă, băi săracilor!” ar striga din tot sufletul său.

Această gândire de om bolnav stă și în spatele restricțiilor care ne sunt înfundate pe gât de conducătorii planetei, cei care vin cu avioane private la Davos și ne învață pe noi să mâncăm insecte ca să nu poluăm aerul. Degeaba au Bill Gates și Țiriac iahturi, dacă Maricica și Ionel pot și ei să meargă într-un concediu în Grecia unde fac baie în aceeași mare plătind doar 500 de Euro. Relativa prosperitate a păturii mijlocii și traiul decent al oamenilor îi lasă pe superbogații lui Țiriac cu spume la gură. „De ce au bani de concedii?” „De ce mănâncă și ei aceleași alimente?” Ne vor săraci, ne vor cu palma întinsă cerșind.

Pe patul de moarte cel mai mare regret al lui Țiriac va fi nu că moare, ci că nu poate lua nimic cu el.

Autor: Bogdan Herzog

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.