Nu avem voie să știm istoria noastră, dar ni se impune o altă materie obligatorie în liceu

1

Zilele trecute am stat de vorbă cu aproape 200 de tineri într-un liceu de elită din Brașov. Cei mai mulți dintre ei se pregătesc să plece la studii în străinătate și în mod firesc i-am întrebat care este bagajul cu care vor vorbi despre România englezilor, francezilor, americanilor sau austriecilor. Mare mi-a fost mirarea că nu știu mai nimic despre istoria noastră, nici măcar datele esențiale și le-am propus să stăm de vorbă despre Ardealul secolului al XVIII-lea.

Am povestit despre 1701: trecerea mișelească a românilor ortodocși la catolicism, deci data de înființare a bisericii care astăzi se numește greco-catolică.

Apoi despre 1762, când împărăteasa Maria Tereza l-a trimis pe generalul Adolf (!) von Bukow să îi pună la punct pe încăpățânații de români ortodocși, care nicidecum nu vor să treacă la catolicism. Iar acest nume sinistru a distrus peste 250 (unii zic 400) de mănăstiri și biserici în Ardeal, multe dintre ele cu creștinii înăuntru.

Le-am vorbit de istoria Mănăstirilor Sâmbăta, Dejani, Șinca, Bucium… Nici măcar unul nu a auzit de acest eveniment al istoriei noastre…

Apoi am vorbit despre 1784, că tot am avut amintirea lui 2 noiembrie, când a început Răscoala. Le-am zis cum se făcea acel «Untold» al tragerii pe roată, cu reprezentanți din toate satele. Le-am și desenat procedura aceea barbară și terifiantă.

Să mergi la Cambridge și să nu știi în ce secol a trăit Ștefan cel Mare, sau cum a murit Brâncoveanu, mi se pare incredibil și inadmisibil. Le-am spus că nu-i condam și că nu e vina lor.

Asta se vrea: tăierea rădăcinilor, ca apoi exodul milioanelor de creiere să fie foarte ușor posibil, aceasta fiind și cea mai mare valoare de export a României, înaintea petrolului, pădurilor, gazelor, băncilor, etc.

Apoi i-am întrebat dacă nu văd altfel acum opoziția Austriei de a intra noi în Schengen, după ce știu puțin despre secolul 18 din Ardeal. M-am bucurat totuși să-i văd cu gura căscată, zicând că nu le vine să creadă că aud pentru prima dată.

Vă dați seama că aceștia sunt tineri într-un liceu de înaltă ținută, mulți dintre ei fiind olimpici la multe materii? Deci nu avem voie să știm istoria noastră, dar ni se impune acum o altă materie obligatorie în liceu. Oare întâmplător?

Autor: Preot Costin Butnar 

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Să fim serioși! Oricât de olimpici or fi, tot vina lor, a dascălilor și a părinților este! Tinerii din ziua de azi nu știu să fie autodidacți, marșul tehnologic îi ia pe repede-nainte, nu-i interesează decât strict disciplina în care vor să se specializeze (și, eventual, la care au concurat în plan național sau internațional), doar pe aceea o aprofundează, știut fiind că generația milenialilor au nu numai o puternică problemă de comunicare, de reală socializare, din cauză că utilizează excesiv modul de comunicare digital, dar sunt zero barat inclusiv la cultură generală. Sistemul modulelor în educație au creat dezechilibre imense în procesul de învățare/acumulare a cunoștințelor diverse. Nu-i necesară prezența profesorului ori a părintelui ca să-ți placă să citești, să te informezi ori să studiezi istoria, geografia, filosofia sau alte științe. Niciunul dintre autorii de articole pe teme de învățământ nu va recunoaște un asemenea handicap al elevilor. Cu atât mai mult dacă-i părinte și are acasă odrasle care vor să cerceteze, să adâncească, numai un anumit segment din ceea ce le livrează școala, respectiv programele școlare. Frate, omul mai își caută și singur domenii conexe! Altfel, ajungem cu toții să trăim într-o conspirație continuă, că se dorește extincția neamului românesc ȘI prin îndobitocire, nu numai prin celelalte. Nimic de zis, așa o fi, dar nici mioriticii nu mișcă un deget ca să schimbe situația! Se complac și se lamentează că vor alții să-i distrugă. Totuși acordul, consimțământul îl dau ei, nicidecum ceilalți. Și-atunci, ce mai contează asimilarea neamului? Doar alții și-au permis să moară pentru el ca proștii. Extrem de actuale vorbele lui Țuțea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.