Locul nostru

1

Oameni plecariÎn Săptămâna Mare ar fi bine să spargem rutina zilnică și să alocăm un timp introspecției. De ce nu, poate chiar să încercăm să răspundem la o întrebare aparent simplă: „Care este scopul vieții?”.

Minutele, orele, zilele se scurg cu o viteză amețitoare și la un moment dat realizăm că suntem prinși într-un automatism cumva ridicol. Aproape inutil. Fără sens.

Cei mai mulți dintre noi ne lăsăm purtați de val. Ne integrăm în societate ca albinele într-un stup, adesea fără a conștientiza scopul. Căutăm fericirea cu mijloacele aflate la îndemână, prin prisma carierei, a familiei, a prietenilor, a plăcerilor senzoriale sau a atingerii unor stări spirituale.

Înțelegerea scopului vieții poate influența puternic modul în care trăim.

Aristotel, spre exemplu, considera că scopul vieții este atingerea „eudaimoniei”, o stare tradusă prin „fericire” sau „bunăstare”. În concepția filosofului grec, fericirea nu face trimitere doar la plăcerile senzoriale, ci reprezintă rezultatul atingerii potențialului uman prin virtute și rațiune.

În budism, scopul vieții este văzut ca o eliberare de suferință prin atingerea nirvanei. Cum anume? Prin înfrânarea dorințelor, desprinderea de atașamente și suprimarea ego-ului – un proces realizat prin practica meditației și urmarea Căii de Mijloc. Scopul vieții, în budism, este profund ancorat în înțelepciune, compasiune și purificare spirituală.

Creștinismul oferă o altă perspectivă. Noi, creștinii, vedem viața ca un dar de la Dumnezeu și o oportunitate de a cultiva relația cu Divinitatea. Încercăm să trăim potrivit voinței lui Dumnezeu de a propovădui binele în lume și de a aspira la o existență veșnică alături de creator.

Noua Ordine Mondială fără niciun Dumnezeu, influențată de secularism și de transumanism, traduce scopul vieții în termeni de realizări personale și contribuții la progresul umanității: „În sfârșit, sunt CEO la o multinațională!”, „Mi-am luat ultimul model de Mercedes pe baterii”, „Am ajuns în Top100 milionari”, „Mă gândesc să cumpăr două apartamente în Dubai”, „Am câștigat premiul Nobel pentru fizică”, „Pot pleca oricând într-o vacanță în Insulele Maldive”, „Fără aportul meu, acest vaccin revoluționar nu ar fi salvat milioane de vieți” ș.a.m.d.

Viziunea secularistă asupra scopului vieții este deseori asociată cu noțiunile de autodepășire, inovație și colaborare la nivel global, pentru dezvoltarea unei societăți „mai juste și mai egale”. Gen societatea socialistă multilateral dezvoltată.

Multe persoane își descoperă propriul scop prin experiențe de viață. Unii găsesc o împlinire personală în a-și urma pasiunile (desigur, nu ne referim aici la păcănele). Alții se bucură atunci când își sprijină familia ori prietenii, au grijă de oamenii bolnavi sau nevoiași și contribuie la binele comunității.

Așadar, scopul vieții diferă de la om la om, de la o cultură la alta, de la un popor la altul. Obiectivele personale se pot întâlni și stimula reciproc cu cele profesionale și spirituale.

În așteptarea luminii Învierii, ar fi bine ca fiecare dintre noi să ne (re)definim propriul scop și să încercăm să-l urmăm. El poate oferi, fără îndoială, o direcție clară și un sens profund existenței noastre.

Autor: Adrian Onciu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Adică, în ce fel dorește autorul să ne (re)definim propriul scop? Departe de Hristos NU există obiective personale! Să nu uităm de ce sărbătorim noi Învierea – nu iepurașul, nu cadourile, nu cumpărăturile, nu traficul de la intrarea/ieșirea din oraș – acestea sunt zero în fața Marii Sărbători a Învierii Domnului! Acestea NU pot reprezenta nici prilej de iertare, nici prilej de mai multă iubire; fiindcă iertarea și iubirea sunt esențiale – fără ele nu putem să fim ca El. Cu un glas și cu o inimă să cinstim, să prețuim și să mărim îndelunga-răbdare, multa suferință și marea plecăciune a Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Cam acesta ar fi (sau ar trebui să fie) scopul fiecăruia dintre noi în așteptarea luminii Învierii. Praznicul unei asemenea sărbători URIAȘE pentru creștinii ortodocși nu este nici băutură, nu este nici mâncare, nu este nici îmbuibare, nu este nici muzică, nu este nici dans, ci este bucuria Învierii, aceea a petrecerii împreună în rugăciune. Importantă este Sfânta Liturghie, la care desigur că rămân cei evlavioși, care vor să trăiască în comuniune reală cu Dumnezeu. Restul merg repede să îngurgiteze o mâncare falsă, nu pe Hristos, Hrana adevărată. Secătuirea sufletului ne transformă însă până și urările: le dorim pe toate „fericite”, fără a ști exact ce-i fericirea: Paște fericit, Crăciun fericit, Sărbători fericite (atât de vag încât nici nu mai identificăm care sunt ele) etc. Urări sterile și lipsite de viață, doar pentru a-L evita pe Hristos. Fără Înviere NU există fericire. Căci sursa fericirii rămâne tot Hristos. Oricum am da-o, stimate autor! Și indiferent de obiectivele pe care și le propune fiecare dintre noi!

    Împreună călătorim spre veșnicie, purtând în trupurile noastre o moarte care a fost învinsă de Hristos care a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le! Dacă vom urma lui Hristos, trăind în Hristos, murind în Hristos și devenind părtași învierii în Hristos, toate relele acestei lumi vor fi risipite. Căci cauza nedreptății din această lume nu este vreun sistem politic sau economic și nici vreo condiționare genetică ascunsă în trupul nostru muritor, ci doar viața fără Dumnezeu și supunerea noastră față de poftele noastre egoiste ne aduc durerea, boala și moartea în trup și suflet. Revoluțiile sângeroase, dictaturile, democrațiile și toate încercările noastre neputincioase de a ne organiza viața pe acest pământ au eșuat pentru că au fost golite de iubirea de Dumnezeu și de oameni. Cam asta-i realitatea, fie că ne place sau nu s-o recunoaștem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.