Maria Plop s-a născut pe 14 septembrie 1927, zi care ar trebui să fie Ziua Națională Maria Plop

0

Vedeți o mamă împreună cu fiica ei.

Numele femeii este Maria Plop și s-a născut pe 14 septembrie 1927, zi care ar trebui să fie Ziua Națională Maria Plop.

Nu este așa, pentru că amintirea eroilor luptători anticomuniști se dorește astăzi a fi uitată.

Maria Plop, femeia aceasta uscățivă, îmbătrînită prea devreme, care ne privește grav și atât de intens dintr-o veche fotografie a fost singura femeie, membră a grupului de partizani anticomuniști din comuna Nucșoara, care a rezistat în munți de la înființarea lui, în 1949 până la 20 mai 1958, când s-a predat împreună cu fiica ei și a lui Toma Arnăuțoiu.

În cei 9 ani cât a fost membră a grupului, a îndeplinit misiuni similare cu ale bărbaților, s-a remarcat prin abnegație, curaj și spirit de sacrificiu, reușind să supraviețuiască celor mai grele situații și condiții de trai.

La 22 mai 1956, în ascunzătoarea de la Râpele cu brazi, a dat naștere fiicei ei și a lui Toma Arnăuțoiu.

La 20 mai 1958 Toma și Petre Arnăuțoiu au fost arestați, prin trădare.

Somată să se predea, Maria Plop a coborât din ascunzătoarea de la Râpele cu brazi țînându-și copilul în brațe.

A fost anchetată timp de un an de Securitate, chinuită, bătută și umilită. În urmă procesului a fost condamnată la muncă silnică pe viață.

Despărțită de copilul ei, fără să știe ce s-a întâmplat cu acesta, a decedat în închisoarea de la Miercurea Ciuc, datorită condițiilor mizere de detenție.

Fotografia este făcută de Securitate, în ziua arestării sale. Avea 30 de ani.

Petrecuse ultimii 9 ani într-o peșteră, în creierul munților. Fără electricitate, fără apă curentă, fără nimic din ce noi astăzi luăm de-a gata. Vânată ca un animal sălbatic de forțele Securității.

Priviți-o! Priviți îmbrăcămintea femeii, rochița fetiței. Peste doar două zile urma să împlinească 2 ani. Fără tort cu două lumânări, într-un beci al Securității, fără tata.

Priviți mâinile femeii pe umerii fetiței și încercați să înțelegeți acele momente.

Zbuciumul.

Lupta.

Sacrificiul.

Demnitatea…

Arătați această fotografie celor care spun că le e rușine că sunt români.

Învățați-i să stea în picioare.

Învățați-i demnitatea!

Nu suntem toți oi!

Nu toți plecăm capul, că să nu-l taie sabia!

Să ținem vie amintirea celor care ne-au învățat libertatea!

Nu mi-am putut opri lacrimile, când am scris acest text.

De ciudă si de neputință.

Mi-aș fi dorit ca atunci, în fața aparatului de fotografiat al securistului și în fața hienelor cu pistoale la brâu, aceste două suflete să nu fie singure.

Mi-aș fi dorit să pot să le apăr. Cu orice preț.

Mi-aș fi dorit ca președintele României să dezvelească o altă statuie. Nu a unui guvernator, ci a Mariei și a fiicei sale, Ioana. Rochița fetiței e mult mai frumoasă decât catifeaua scumpă a guvernatorului de la Sibiu.

Privește rochița.

Și nu uita!

Autor: Maria Cerchez


Citește și:

Noaptea în care a fost executat Toma Arnăuţoiu, haiducul muntelui

În noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, era executat, în penitenciarul Jilava, locotenentul Toma Arnăuţoiu, liderul Gupului de rezistenţă – Haiducii Muscelului. Alături de el, alte 14 persoane, cu lanţuri legate de mâini şi de picioare, se aşază, pe rând, la fiecare 15 minute, în faţa plutonului de execuţie. Eroului din munţii Făgăraş i se dă dreptul la ultimul cuvânt. „Trăiască Armata Română!”, ar fi striga el, şi-a amintit apoi o miliţiancă din închisoare. La comanda dată de comandant, plutonul de execuţie format din trei miliţieni trage. Toma însă nu moare imediat. Îl aruncă aşa în groapă şi pun var şi pământ peste el. Avea doar 38 de ani (Citește mai departe…)

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.