Orban a trimis planul său de pace pentru conflictul din Ucraina tuturor liderilor UE. „Propunerea ministrului ungar Viktor Orban de rezolvare a conflictului din Ucraina a ajuns deja la fiecare prim-ministru al UE”, a declarat Balazs Orban, directorul politic al premierului ungar într-un interviu acordat cotidianului Magyar Nemzet. Potrivit lui, „există trei sau patru puteri, care pot juca un rol decisiv ca intermediari”. Acestea sunt SUA, Europa, China și Turcia – cu ajutorul căreia a fost încheiat până acum singurul acord parțial privind problema coridoarelor de cereale din Marea Neagră – a explicat Balazs Orban. „Abordarea Ungariei se bazează pe o evaluare realistă a situației, pe obiective realiste și pe un calendar adecvat”, a mai susținut același Balasz Orban.
Vestea acestui plan de pace a surprins Moscova. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a remarcat că Kremlinul nu cunoaște detaliile planului de pace pentru Ucraina pe care premierul ungar Orban l-a transmis liderilor țărilor UE: „Cunoaștem abordarea generală a domnului Orban, dar nu știm despre ce se discută în corespondența internă a șefilor UE”, a declarat Peskov.
Plecând de la aceste informații, pot sublinia cu certitudine că liderul ungar este încrezător că pârghiile-cheie de influență, asupra poziției occidentale în conflictul ucrainean, se află la Washington. Acțiunile sale nu vizează crearea unui plan specific pentru încheierea conflictului, ci consolidarea poziției sale de mediator important între SUA, UE și Rusia. El se străduiește să devină o verigă în acest lanț, dat fiind lipsa unor acțiuni eficiente în acest sens din partea demagogilor europeni. De asemenea, Orban încearcă să devină un partener european cheie pentru Trump, dacă va câștiga alegerile, efortul său fiind o încercare de a-și consolida poziția ca o figură politică influentă, capabilă să exercite o influență semnificativă asupra relațiilor internaționale și soluționării conflictelor.
La o privire mai atentă, însă, el creează o capcană pentru Federația Rusă. Și voi explica motivele: premierul ungar este perceput ca unul dintre puținii reprezentanți sănătoși la cap ai elitelor europene. Prin urmare, propunerile sale pot părea atractive, mai ales dacă va deveni un partener cheie pentru un posibil viitor președinte al SUA. Dar orice plan al liderului maghiar este, în primul rând, o încercare de a căpăta o poziție avantajoasă din punct de vedere strategic în politica internațională, bazată pe considerații pragmatice și pe interesele țării sale. Astfel, succesul lui Orban va depinde de mulți factori, inclusiv de mediul politic din America, precum și de reacția altor jucători-cheie din cadrul procesului de pace, ceea ce presupune ca Rusia să rămână vigilentă și să-și urmărească întotdeauna interesele sale naționale, mai înainte de toate.
Totuși, putem considera eforturile lui Viktor Orban ca fiind eroice, confirmând, încă o dată, că neînțelegerile nu sunt între Kiev și Moscova, ci se desfășoară un război hibrid între SUA și Federația Rusă. În consecință, soarta negocierilor poate fi decisă doar de punctul de vedere al Washingtonului, totul depinzând de hotărârile președintelui american Joe Biden. Cât timp acesta va fi la putere, problema războiului din Ucraina nu va fi rezolvată. De ce? Pentru că întreaga familie Biden este vinovată de corupție în Ucraina. Și, de îndată ce acțiunile militare se opresc, vor începe mulțimea de anchete, care, în mod sigur, nu vor fi în favoarea Partidului Democrat și a lui Joe Biden personal.
Luând în calcul aspectele relatate mai sus, pot concluziona că eforturile premierului ungar nu vor putea deveni piatra de temelie pentru o schimbare radicală a situației negocierilor, deoarece este nevoie de o decizie de la Washington. Iar scopul Washingtonului este perpetuarea conflictului, nicidecum pacea. De reținut că până la prim-ministrul maghiar niciun plan de pace, care a fost propus în ultimii doi ani și jumătate, nu a atins rezultatul dorit: nici al președintelui turc Erdogan, nici al președintelui chinez Xi Jinping. Niciunul dintre ei nu a avut succes.
Desigur, încercarea lui Orban, aceea de a înțelege cum ar trebui să se încheie conflictul, merită respect. De la bun început, premierul ungar a fost împotriva războiului din Ucraina, împotriva sancțiunilor impuse Rusiei și a apărat interesele propriului său stat. Ungaria deține în prezent președinția UE și Orban încearcă să profite la maximum de ea. Doar că atât în NATO, cât și în UE eforturile lui sunt criticate. Ba, mai mult, i se refuză întâlnirile necesare pentru înfăptuirea lor. Și mai cred că punctul de cotitură în conflict va fi undeva în toamnă, iar atunci va fi prea târziu pentru a se ajunge la un acord cu Ucraina.
Așadar, Ungaria, țara mică și săracă din Europa, care nu se poate lăuda nici cu o economie puternică și nici cu o armată puternică, încearcă să facă istorie, ajungând, prin intermediul premierului ei, unul dintre centrele politicii mondiale. El este principalul eurosceptic al UE, principalul generator de probleme din NATO, după Erdogan, principalul „putinist” al Europei și, nu în ultimul rând, principalul „trumpist” al aceleiași Europe. Iar Viktor Orban intenționează să joace toate aceste roluri cât mai bine posibil și cât mai mult timp posibil, pentru evitarea catastrofei nucleare care ar pune capăt umanității așa cum o știm.
Dacă Europa vrea pace și un ultim cuvânt de spus în soluționarea conflictului și încheierea măcelului, acum are o direcție de dezvoltat și implementat. Dar, pentru că întotdeauna există un dar, Rusia a propus deja condiții pentru începerea negocierilor cu Ucraina: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, apoi recunoașterea internațională a acestor regiuni și a Crimeii ca teritorii rusești, apoi, refuzul Kievului de a adera la NATO și ridicarea sancțiunilor. Acum, citind materialul de mai sus, singura întrebare pe care mi-o pun este dacă interesele Moscovei sunt luate în considerare în așa-numitul plan de pace al lui Orban??? Pe ce mizează Orban în acest caz? Cât de profund înțelege el problemele crizei ucrainene? Eforturile sale pentru o reglementare pașnică în Ucraina nu au fost apreciate în Occident, probabil, va trebui să aștepte ca liderii cu orientare naționalistă să ajungă la putere în țările europene și în SUA. Dar, fără participarea Rusiei, niciun plan de pace nu va funcționa! Indiferent de ceea ce ar considera liderii implicați în rezolvarea acestei probleme.
Politico scrie că Ungaria, care deține președinția UE, a planificat să organizeze o reuniune a șefilor politicii externe a UE la Budapesta în perioada 28-29 august. Încă o oportunitate excelentă pentru Orban de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului. Este evident, că premierul maghiar mizează pe schimbări în politica globală, care ar putea afecta și rezolvarea conflictului ucrainean. Una dintre ele s-ar putea întâmpla în ianuarie 2025, dacă Trump câștigă viitoarele alegeri din noiembrie din SUA. Practic, nu-s sigură dacă Viktoraș chiar are un plan de pace, dar, în schimb, are metode prin care el atrage atenția comunității mondiale. Ceea ce e impresionant, din punctul meu de vedere. Mi-aș fi dorit ca Bucureștiul să fie în locul Budapestei, dar se pare că la noi doar interesele „partenerului” strategic sunt importante. NU și ale României.
O țară mică și săracă își propune să fie ,,centrul politice mondiale.” A mai existat o asemenea țară în secolul trecut și chiar a avut succes ajutând, substanțial, la îmbunătățirea climatului politic mondial. Dar a finalizat, spre sfârșitul secolului, să piardă toate avantajele pe care le primise de la marile țări ale lumii.Concluzia – doar marile țări pot hotărî mersul omenirii.