Românii se așteaptă la o mare criză economică

1

Românii sunt de părere că țara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, una din potențialele cauze fiind inflația, urmată de conflictele internaționale și de modificările legislative, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.

Peste jumătate dintre respondenții chestionarului (57%) sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică. De remarcat este faptul că mare parte dintre tinerii care au participat la cercetare (18-24 de ani) cred că în 2024 România va fi afectată de o criză economică (84%).

În ce privește sursa unei potențiale crize economice, cei mai mulți dintre românii incluși în studiu consideră că inflația este principala cauză (76%), urmată de conflictele internaționale (56%), modificările legislative (40%), alegerile electorale (39%), șomajul (23%) sau evenimentele personale inopinate (23%).

Peste jumătate (66%) dintre participanții la studiu sunt de părere că „banii puși deoparte” reprezintă o metodă sigură de a economisi, iar 60% dintre aceștia mizează pe depozitele de economii din bancă.

În paralel, 42% dintre respondenți au încredere în investițiile în obligațiuni, iar 26% dintre aceștia preferă investițiile la bursă prin platforme de brokeraj autorizate (26%). Totodată, 17% dintre respondenți spun că investițiile în criptomonede reprezintă o metodă sigură de a obține profit.

„Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu ‘punem toate ouăle în același coș’ și să fim deschiși la diversificarea metodelor de investiții. În contextul în care inflația este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în fața acestui fenomen, banii puși deoparte ‘la saltea’ sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi. În acest caz, pot fi avute în vedere investițiile pasive, însă astfel de decizii este necesar să aibă în spate o documentare amănunțită, deoarece vin la pachet cu un grad de risc”, explică Irina Cristescu, manager general al XTB România.

În ce privește strategia de a face față eventualelor dificultăți financiare, 48% dintre respondenți spun că plănuiesc să-și continue planul de economisire pe care îl au în prezent, 27% dintre aceștia intenționează să crească investițiile, în vreme ce 13% au în plan să reducă sumele de bani alocate pentru aceasta.

„Indiferent de strategia adoptată, este important ca, dacă alegem să investim diversificat, să identificăm acel furnizor care ne oferă sprijinul necesar, în special în ce privește managementul riscului” – Irina Cristescu.

Sondajul, realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024, a inclus un eșantion de 1.004 respondenți (bărbați și femei, peste 18 ani) din mediul urban și utilizatori ai internetului.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. De venit o să vină (la criză mă refer), nu încape vorbă!… Problema nu este când – în cazul nostru ar fi cea mai mică grijă – ci în ce fel de status economic, fiscal și de management guvernamental ne va găsi… Iar lucrurile nu sunt prea optimiste. Din nou! În fond, este scris și-n regulile economice, iar dacă peste calculele de „ciclicitate” mai suprapunem și analizele unor experți financiari, situația devine al naibii de gravă. Sau cel puțin așa se întrevede să fie pentru unii, ăia aflați în fundul curții bătrânei Europe, care vor fi sacrificați primii. Și, Doamne ferește să ne prindă preconizata criză, cu un premier care se va uita la ea cu ochii galeși și umezi de nepricepere. Deși criza ar trebui să fie măcar una regională, avertismentele, probabil, în curând și „soluțiile” ne vizează strict pe noi. Oare să fim noi, românii, împinși într-un soi de avanpost al crizei? Un fel de carne de tun pentru aplicarea unor măsuri în scopul deținerii așa… mai la îndemână a unor metode când criza va zgândări marile fami(g)lii europene? Sau va fi un mod de sfârtecare al unei țări, care oricum își bate singură joc de resursele la care alții se uită cu jind? UE are de rezolvat destul de multe probleme prin câteva colțuri tot mai înstrăinate de ideile ei, tot mai radicalizate, tot mai critice, tot mai nesupuse. Iar o criză economică ar putea tranșa lucrurile, nu-i așa? Căci, dacă a reușit licuriciul-yankeu să-și rezolve niște deficite, printr-o mizerie de război și printr-o multitudine de conflicte aruncate peste întreaga lume, de ce să nu-și spele ea, „măreața” UE niște rufe prin căldările din fundul curților europene, nu?! Prea dintr-o dată ni se arată sfârșitul „lăfăielilor” națiunii întregi, cu excepția unora „racordați”/„mufați” la banul public, bineînțeles. Prea dintr-o dată constatăm că unii au pariat deja pe falimentul nostru ca țară. Și au lacrimi prin colțurile ochilor, da nu din compasiune… Nu zicea marele nostru Iorga, că „greșelile în politică (ca și cele din viață) se plătesc?” Acu’ să ne fie de bine! Că mult-râvnitul capitalism de vine de hac! Mi-aș dori să fie un Roexit, ca soluție la criza ce bate la ușă. Deși unii sunt sceptici…. Cică ne-ar fi ușor să ne luăm adio de la Ursula, dar apoi unde ne ducem? Unde am stat și până-n păguboasa democrație: lângă Rusia, lângă China, lângă Iran și fix în BRICS. Numai că pentru atingerea acestui deziderat trebuie să muncim. Trebuie să ne întoarcem acasă de la sparanghelul altora și să-l cultivăm pe-al nostru. Doar că asta presupune să-ți iubești țara și să fii solidar. Ceea ce nu-i cazul nostru. În schimb, ne-a rămas lamentarea și jelania pe Facebook. Spor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.