Am comis un mic concediu în Belgia. Am fost în câteva orașe din Flandra: Gent, Bruges, Ostende. Sunt orașe bogate încă de pe la anul 1000. Gent și Bruges au fost porturile comerciale principale ale regiunii, deși nu sunt pe malul mării. Au avut un sistem logistic portuar incredibil pentru evul mediu. Au dat trendurile în domeniu timp de peste 700 de ani. În Bruges a fost prima bursă din istorie. Aveau totul acei oameni. Inclusiv libertăți pe care azi le invidiem. Chiar nu înțeleg de ce au plecat la cruciade și ulterior, la colonizarea „lumii noi”. Cu migrația actuală și cu îmbătrânirea pot pierde totul.
Poate o explicație este de-spiritualizarea. Burtificarea. Catedralele sunt muzee, dar numai câteva. Multe sunt abandonate. Unele sunt transformate în baruri sau hiper-market-uri.
Dar poate o explicație mai bună este cea dată de René Magritte, unul dintre cei mai profunzi și mai șocanți pictori suprarealiști. Bruxelles i-a dedicat un întreg muzeu.
Iată ce zice Magritte:
„Ideea progresului este legată de CREDINȚA că ne apropiem de binele absolut, ceea ce permite unei mari cantități de rău să se manifeste”.
Așadar, treptat, pas cu pas, religia veche, autentică a lăsat locul progresismului, care este o religie a burții, a organului genital, a plăcerii de dragul plăcerii. A prostificării prin tocirea simțurilor, a spiritului și a rațiunii. În spatele acestei religii mundane stă răul totalitar, absolut. În spatele intenției (uneori sincere) de a face mai binele, de a face binele cu forța, stă răul prin implicație, diabolicul inerent unei lumi fără Dumnezeu.
Progresismul este credința că mai e doar puțin și ajungem definitiv acolo, la nivelul furnicii perfecte, fericite și total integrate în spiritul mușuroiului. E ceva similar cu escatologia, ceva regăsit și în credințele apocaliptice relative la destinul final al omenirii, dar pe invers. Pe carne, nu pe spirit, pe săturare în plăceri, nu pe mântuire în spirit…
Progresismul este o religie, o spune și Magritte.
Dar este o religie scatofilă, mundană, hedonistă. Eu chiar nu văd de ce o religie a mâncătorilor de kko ar fi preferabilă oricărei religii clasice, inveterate, care au fundamente etice, spirituale.
Definiția progresismului rău intenționat și prost înțeles, este destul de clară la Magritte.
Dar vreau să adaug unele tușe de la minez.
Dacă nu știți, vă învățăm, dacă nu puteți, vă ajutăm, dacă nu vreți, vă obligăm.
E pentru siguranța voastră.
Demolăm lumea pentru a o reconstrui mai bine.
Vă cenzurăm opiniile, vă selectăm și limităm informația, vă ascundem adevărul ne-oficial, totul pentru a vă proteja libertatea (i)rațională.
Drepturile mulțimii sunt mai importante decât drepturile și libertățile individului.
Știm noi mai bine ce e bine pentru voi. Nu vă mai gândiți că sunteți captivi, manipulați și în mod insidios oprimați. Sunteți, dar nu vă mai gândiți.
Ignoranța, iar nu înțelepciunea e putere.
În plandemie ați auzit toate acestea, cu vârf și îndesat, cu cinism și chiar cu violența de care pot fi capabili „preoții” scatofili ai progresului fără de sens.
Autor: Gheorghe Piperea