S-a întâmplat în 4 septembrie 1968: Înfiinţarea gărzilor patriotice

0

Pe 4 septembrie 1968 apare Decretul privind constituirea, organizarea şi funcţionarea gărzilor patriotice („detaşamente înarmate constituite din muncitori, ţărani şi intelectuali”), menite să contribuie, în colaborare cu Armata, la apărarea ţării, Republicii Socialiste România, în cazul unei intervenţii străine (precum cea din Cehoslovacia, din august 1968).

Gărzile Patriotice au fost fondate în 1968, după discursul de la București, din 21 august, prin care președintele Nicolae Ceaușescu a condamnat public înăbușirea Primăverii de la Praga de către Uniunea Sovietică și țările Tratatului de la Varșovia.

La întrunirea de urgență a Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR) din dimineața zilei de 21 august 1968, Nicolae Ceaușescu a declarat: „Cred că în situația creată ar fi bine să ne gândim la reînființarea gărzilor muncitorești, ca unități înarmate ale clasei muncitoare, pentru apărarea cuceririlor revoluționare ale poporului nostru […] Să facem tot gărzi patriotice și la țară”.

Solicitarea lui Nicolae Ceaușescu a fost susținută de Petre Lupu, Mihai Dalea și Manea Mănescu, iar Comitetul Executiv al CC al PCR a decis „reînființarea gărzilor patriotice înarmate, alcătuite din muncitori, țărani și intelectuali […] pentru a se asigura munca pașnică a poporului român, independența și suveranitatea națională a patriei”.

În discursul său ținut din balconul clădirii Comitetului Central, Ceaușescu a apelat la sentimentele anti-sovietice ale majorității populației, solicitându-i acesteia să reziste în fața amenințării unei manevre militare sovietice similare împotriva României. Temele naționaliste pe care le-a folosit Ceaușescu au avut un efect imediat în ralierea unor largi pături ale publicului, care a început să se organizeze și să se înarmeze sub conducerea Partidului Comunist Român.

DECRET nr. 765 din 4 septembrie 1968 privind constituirea, organizarea si functionarea garzilor patriotice

EMITENT: CONSILIUL DE STAT. PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 116 din 5 septembrie 1968. Acest decret a devenit Legea nr. 39/1968

Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Roman din 21 august 1968 a hotãrît înfiinţarea garzilor patriotice – detasamente inarmate, voluntare, ale oamenilor muncii de la oraşe şi sate – care sa participe, împreunã cu forţele armate, la apãrarea cuceririlor revoluţionare ale poporului, la asigurarea muncii sale paşnice, a independentei şi securitãţii patriei.

Crearea garzilor patriotice sporeşte capacitatea de apãrare a Republicii Socialiste România, şi, odatã cu aceasta, contribuţia tarii noastre la creşterea forţei sistemului socialist mondial, impotriva politicii agresive a imperialismului.
Pentru reglementarea activitãţii garzilor patriotice a fost necesarã emiterea unui decret care sa stabileascã modul de organizare şi componenta garzilor patriotice, criteriile de asigurare cu armament, munitie şi alte mijloace materiale necesare desfãşurãrii activitãţii acestora.

În decret s-a prevãzut obligaţia pentru miniştri, conducãtorii celorlalte organe centrale, preşedinţii comitetelor executive ale consiliilor populare şi pentru conducãtorii celorlalte organizaţii socialiste sa sprijine garzile patriotice în vederea desfãşurãrii în bune condiţiuni a activitãţii lor.

În vederea dezvoltãrii dispoziţiilor decretului s-a prevãzut elaborarea unui regulament de organizare şi funcţionare a garzilor patriotice.
Dind expresie voinţei nestramutate a întregului popor de a spori capacitatea de apãrare a patriei şi, pe aceasta cale, de a contribui la întãrirea forţelor sistemului socialist mondial, impotriva politicii agresive a imperialismului,
În scopul participãrii directe a oamenilor muncii, alãturi de forţele armate, la apãrarea cuceririlor revoluţionare ale poporului, a muncii sale paşnice, a suveranitãţii şi securitãţii patriei, la apãrarea oraşelor şi comunelor, a întreprinderilor, instituţiilor şi a celorlalte organizaţii socialiste,

În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Socialiste România, care proclama apãrarea patriei drept îndatorire sfinta a fiecãrui cetãţean,

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Se înfiinţeazã garzile patriotice, ca detasamente inarmate, voluntare, ale oamenilor muncii de la oraşe şi sate.

ART. 2
Garzile patriotice sînt formate din cetãţeni ai Republicii Socialiste România, muncitori, ţãrani şi intelectuali, bãrbaţi şi femei, fãrã deosebire de naţionalitate.

ART. 3
Garzile patriotice se organizeazã pe principiul teritorial şi al locului de munca, în raport de importanta obiectivelor şi nevoile de apãrare a patriei.

ART. 4
Garzile patriotice îşi desfãşoarã activitatea sub conducerea nemijlocitã a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a organelor locale de partid.
Unitãţile militare ale Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Consiliului Securitãţii Statului vor sprijini intreaga activitate a garzilor patriotice.

ART. 5
Pentru conducerea operativã a garzilor patriotice se înfiinţeazã:
– Comandamentul Central al Garzilor Patriotice, la Comitetul Central al Partidului Comunist Roman;
– Comandamentele judeţene ale garzilor patriotice, la comitetele judeţene ale Partidului Comunist Roman;
– Comandamentele garzilor patriotice din municipii, la comitetele municipale ale Partidului Comunist Roman;
– Comandamentul garzilor patriotice din municipiul Bucureşti şi comandamentele garzilor patriotice de sector, la Comitetul municipal de partid Bucureşti şi respectiv la comitetele de partid ale sectoarelor;
– Comandamente ale garzilor patriotice, în întreprinderi unde exista cel puţin doua batalioane.

ART. 6
Dotarea garzilor patriotice cu armament şi munitie, cu harti, regulamente, literatura militarã de specialitate, verificarea tehnica şi repararea armamentului se asigura de cãtre Ministerul Forţelor Armate.
Organizaţiile socialiste şi consiliile populare asigura echipamentul, mijloacele de transport, spaţiile de pãstrare a armamentului şi muniţiei, precum şi celelalte mijloace materiale necesare garzilor patriotice, suportînd cheltuielile aferente.

ART. 7
Rãspunderea pentru paza armamentului şi muniţiei revine comandantilor unitãţilor (subunitatilor) de garzi patriotice; conducãtorii organizaţiilor socialiste sînt obligaţi sa le acorde tot sprijinul pentru asigurarea pazei.
La comunele unde pãstrarea armamentului şi muniţiei se face în încãperi destinate de consiliile populare, rãspunderea pentru paza revine primarilor respectivi, iar acolo unde armamentul şi munitia se pãstreazã la postul de militie, rãspunderea pazei o poarta şefii acestor posturi.

ART. 8
Miniştrii şi conducãtorii celorlalte organe centrale, preşedinţii comitetelor executive ale consiliilor populare, conducãtorii întreprinderilor, instituţiilor şi ai altor organizaţii socialiste sînt obligaţi sa acorde sprijinul necesar bunei desfasurari a activitãţii garzilor patriotice.

ART. 9
Se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor sa facã suplimentarile şi modificãrile corespunzãtoare în planurile financiare şi de aprovizionare tehnico-materialã ale organizaţiilor care au sarcini privind activitatea garzilor patriotice.

ART. 10
Membrii garzilor patriotice au dreptul la pensie, în aceleaşi condiţii ca şi angajaţii, pentru accidentele survenite în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor în cadrul garzilor patriotice.

ART. 11
Pe baza prevederilor prezentului decret se va elabora, de cãtre Comandamentul Central al Garzilor Patriotice, un regulament de organizare şi funcţionare a acestora.

Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

Bucureşti, 4 septembrie 1968.
Nr. 765

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.