Colecție de relatări de presă despre un eveniment istoric: prezența și declarațiile lui Julian Assange, 1 octombrie 2024, la Consiliul Europei.
Prizonier politic
Pagina de presă a Consiliului Europei relatează:
Julian Assange a participat azi, marți, 1 octombrie 2024, la o dezbatere parlamentară privind detenția și condamnarea lui, ambele cu un efect demoralizant în domeniul drepturilor omului; ședința de azi are loc înaintea unei dezbateri în plen pe acest subiect, care va avea loc mâine în Adunarea Parlamentară. Ambele evenimente vor fi transmise în direct.
Audierea este organizată de Comisia Juridică și de Drepturile Omului a Adunării Parlamentare, în baza unui raport întocmit pe subiect de Thorhildur Sunna Ævarsdóttir (Islanda, SOC).
Într-un recent proiect de rezoluție, bazat pe acest raport, comisia și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la tratamentul extrem de aspru aplicat lui Assange, a avertizat despre „efectul intimidant” pe care acest tratament îl are și a solicitat Statelor Unite ale Americii, care au rol de observator la Consiliul Europei, să ancheteze pretinsele crime de război și încălcări ale drepturilor omului scoase la iveală de Assange și de Wikileaks.
Comisia a afirmat că acuzațiile aduse lui Assange de autoritățile americane, considerate „disproporționat de severe”, precum și pedepsele deosebit de grele prevăzute de Legea Spionajului pentru acte de jurnalism, fac ca Assange să îndeplinească condițiile de prizonier politic, așa cum au fost acestea stabilite prinrezoluția Adunării Parlamentare din 2012.
Miercuri, 2 octombrie 2024, Adunarea Parlamentară – care reunește parlamentari din 46 de țări membre ale Consiliului Europei – dezbate și votează rezoluția propusă de comisie.
LiveStreamTV titrează: Assange la Consiliul Europei: „Sunt liber astăzi pentru că m-am declarat vinovat de jurnalism”.
„Dreptatea este exclusă acum pentru mine”
Strasbourg:
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a declarat marți, 1 octombrie 2024, că, după ani de închisoare, a fost eliberat numai pentru că s-a recunoscut vinovat „de jurnalism” – pe care el îl descrie drept un „pilon al societății libere”.
Assange a petrecut mai bine de 14 ani ca refugiat în clădirea ambasadei Ecuadorului de la Londra pentru a evita arestarea, și, spre finalul perioadei, ca deținut în închisoarea Belmarsh din capitala Marii Britanii.
El a fost eliberat din închisoare în luna iunie, după lunga detenție la care a fost supus pentru că publicase sute de mii de documente clasificate aparținând guvernului american.
„Nu sunt azi liber pentru că sistemul a funcționat. Sunt liber azi, după ani de încarcerare, pentru că m-am declarat vinovat de jurnalism”, a spus Assange la Strasbourg, în fața Comisiei pentru drepturile omului a Consiliului Europei, în prima sa declarație publică de la eliberare.
„În final, am ales libertatea mai presus de o dreptate imposibil de obținut… dreptatea este exclusă acum pentru mine”, a spus Assange, menționând că era amenințat cu o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.
Vorbind calm, în prezența soției sale, Stella, care a luptat pentru eliberarea lui, Assange a adăugat: „Jurnalismul nu este o crimă, este un pilon al unei societăți libere și informate”.
„Ideea de bază este simplă. Jurnaliștii nu ar trebui trimiși în judecată pentru că-și fac meseria”, a spus Assange.
Setul de documente confidențiale făcute publice de Wikileaks conținea descrieri fără perdea făcute de Departamentul american de Stat unor lideri străini, relatări ale unor execuții extra-judiciare și date despre operațiuni de strângere de informații secrete efectuate de SUA împotriva aliaților ei.
Assange a susținut că situația lui demonstrează „cum organizații puternice de spionaj se angajează în operațiuni represive la nivel transnațional” împotriva inamicilor lor, adăugând că asta „nu poate deveni regula”.
„Mai multă impunitate, mai mult secret”
Assange a declarat că, în timpul detenției, „s-a pierdut teren” – regretând ceea ce el descrie acum ca „mai multă impunitate, mai mult secret și mai multe represalii pentru cei care spun adevărul”.
„Libertatea de expresie și tot ce decurge din ea sunt, acum, la o cruntă răscruce de drumuri”a spus el în audierea comisiei, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE).
„Haideți să ne angajăm să ne facem fiecare treaba pentru a ne asigura că lumina libertății nu se va stinge niciodată, că lupta pentru scoaterea la lumină a adevărului rămâne vie și că vocile celor mulți nu sunt reduse la tăcere de interesele celor puțini”, a adăugat Assange.
Cazul lui Assange rămâne foarte controversat.
Susținătorii lui îl consideră un apărător al libertății de expresie, afirmând că el a fost persecutat de autorități și arestat pe nedrept. Detractorii văd în el un blogger iresponsabil, care, publicând documente extrem de sensibile, a pus în pericol vieți și securitatea Statelor Unite ale Americii.
Președintele SUA, Joe Biden, de la care se așteaptă să emită niște scuze înainte de a părăsi Casa Albă, în ianuarie 2025, l-a descris deja pe Assange ca „terorist”.
Momentul și locul în care Assange a ales să vorbească i-a mirat pe mulți.
Consiliul Europei reunește 46 de state semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care nu are mai deloc influență asupra situației juridice a lui Assange.
Assange continuă campania pentru a obține o grațiere de la președintele SUA în ce privește condamnarea lui în baza Legii Spionajului (Espionage Act).
„Libertatea se află la o cruntă răscruce de drumuri”
L’Anti Diplomaticoredă astfel cele mai importante momente ale declarației lui Assange:
Assange, însoțit de soția sa, Stella, și de editorul Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat la Consiliul Europei:
„Dreptatea este exclusă azi pentru mine, fiindcă guvernul SUA a insistat ca, în înțelegerea cu procurorii, să scrie că nu voi depune plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și nici măcar nu voi cere, în baza legii privind liberul acces la informații, date despre ce mi s-a făcut după cererea de extrădare”.
„Vreau să mă fac foarte clar: nu sunt azi liber pentru că sistemul a funcționat”.
„Sunt liber azi, după ani de încarcerare, pentru că m-am declarat vinovat de jurnalism”.
„M-am declarat vinovat de a fi cerut informații de la o sursă”.
„M-am declarat vinovat de a fi obținut informații de la o sursă și m-am declarat vinovat de a fi informat publicul despre acele informații”.
„Nu m-am declarat vinovat de nimic altceva”.
„Sper ca mărturia mea de azi să servească pentru a scoate în evidență slăbiciunea – slăbiciunea protecțiilor existente, și pentru a-i ajuta pe cei ale căror cazuri sunt mai puțin vizibile, dar care sunt la fel de vulnerabili”.
Assange a declarat că încearcă, încă, să se adapteze și îi este greu să suporte anumite lucruri, cum ar fi zgomotul „enervant” al mașinilor electrice.
El a avertizat că libertatea de expresie se află la „o cruntă răscruce de drumuri”.
„Criminalizarea activităților de colectare de știri este o amenințare la adresa jurnalismului de investigații din întreaga lume. Eu am fost condamnat formal de o putere străină pentru că am cerut, am primit și am publicat informații adevărate despre acea putere, aflându-mă în Europa”.
„Ideea de bază este simplă. Jurnaliștii nu ar trebui trimiși în judecată pentru că-și fac meseria. Jurnalismul nu este o crimă”.
Assange a reiterat în fața comisiei că el este un prizonier politic.
„Fundamentul politic al acțiunilor punitive executate de guvernul SUA împotriva mea a fost legat de faptul de a publica adevărul despre lucruri pe care guvernul SUA le-a făcut. Apoi, juridic vorbind, odată ce au purces la aplicarea unei pedepse judiciare, Statele Unite s-au folosit de Legea Spionajului, ceea ce este o crimă politică în sens clasic”.
„Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au luptat pentru eliberarea mea și care au înțeles, dincolo de orice, că eliberarea mea era legată de libertatea lor”.
„E plăcut să fii printre prieteni”
În sesiunea de întrebări și răspunsuri la care a participat cu membrii comisiei, Assange a explicat că tratatul de extrădare între SUA și Marea Britanie este dezechilibrat:
„Numărul celor care sunt extrădați din SUA în Marea Britanie este de nouă ori mai mare decât al celor extrădați în sens invers”.
„Protecția de care se bucură cetățenii americani în Marea Britanie e mai mare”.
La finalul ședinței de 90 de minute, Assange a primit aplauze și ovații de la membrii comisiei.
El și-a încheiat cuvântarea spunând:
„În 2010, locuiam la Paris. M-am adus în Marea Britanie și nu m-am mai întors – până acum. Mă bucur că am revenit”
„E plăcut să fii printre oameni… e plăcut să fii printre prieteni”.