Adolescenții nu doar că nu citesc cărți, ei nu se mai informează nici măcar de pe internet…

1

Ziarele publică permanent articole despre oamenii care nu mai citesc cărți. Doar că situația este chiar mai gravă decât se spune: marea majoritate a adolescenților nu se mai deranjează nici măcar cu cititul de pe internet.

În 2023, pe vremea când predam într-o școală elementară, am avut pentru prima dată o bănuială privitoare la această ultimă calamitate generațională. Discutam despre ChatGPT și despre ceea ce era, pe atunci, Bard (actualmente Gemini -n.)

I-am întrebat pe adolescenții de 14-16 ani cum anume le folosesc. Tinerii priveau în gol. Pentru ca, în cele din urmă, un băiat să explice de ce nu: „Este cazul să mă loghez”. Am pus totul pe seama lenei clasice a adolescenților și nu m-am mai gândit la asta. Dar dovezile ignoranței în ceea ce privește utilizarea internetului sunt tot mai numeroase: discutam cu o fată de 15 ani, care are smartphone de la cinci ani (da, cinci!) despre gătit… „Unde găsesc rețete?”, a întrebat ea. O fată de aceeași vârstă, care își petrecea nouă ore pe zi pe telefon, nu știa că există exerciții de yoga pe YouTube… Un alt adolescent nu știa să își rezerve bilete de tren… O fată care pleca la Londra, dar nu știa ce este de vizitat acolo… Copilul uluit că putem viziona un videoclip pentru a învăța diverse aspecte – și așa mai departe…

Adolescenții îmi pun diverse întrebări: „Există pedeapsa cu moartea în Marea Britanie?”; „Cine este președintele Americii?”; „Când a avut loc cel de-al Doilea Război Mondial?”; „Unde este Turcia?”; „Ce se mănâncă în Scoția?”; „Din ce se fac cârnații?”. Când le-am sugerat că pot afla de pe Google tot ce îi interesează, au ridicat plictisiți din umeri: „Nu-mi place să caut” – recunoaște câte unul dintre ei. Dorința lor de a afla nu e chiar atât de mare cât să îi determine să formuleze o întrebare pe internet. Dacă sunt îmboldiți, s-ar putea să o întrebe pe Alexa, acasă, dar numai cu mare greu se deranjează să compună o întrebare în scris.

Și acesta este, am înțeles în sfârșit, motivul dezinteresului adolescenților față de posibilitățile internetului: actuala generație de copii este formată din utilizatori pasivi, nu activi. Ei se uită în ecranele telefoanelor și divertismentul le este prezentat prin intermediul fluxurilor specifice pe Snap sau Tik Tok. Adolescenții nu au nevoie să caute nimic în mod activ, deoarece totul a fost deja perfect pregătit pentru nevoile lor specifice (în general chestiuni referitoare la frumusețe pentru fete, fitness și bancuri pentru băieți – dezamăgitor, dar asta este situația). Cititul de pe rețele se asemănă întrucâtva cu citirea unei reviste de odinioară, altcineva a făcut tot ce era mai greu și tot ce mai este nevoie să faci e să stai întins și să dai scroll.

Internetul, mai vast, și bogăția de posibilități pe care o oferă, a fost redus la același efect de fundal pe care îl au și cărțile: există, dar majoritatea copiilor nu sunt curioși să afle ce are de oferit. Pentru cei ca mine, care nu sunt nativi digitali, și care își mai amintesc încă despre temele de la istorie și drumul până la casa îndepărtată a unui unchi, cu speranța că Enciclopedia din biblioteca lui ar putea conține câteva date de care avem nevoie, minunile Google nu vor înceta să fie uimitoare. Dar pentru nativii digitali, internetul este la fel de obișnuit ca asfaltul.

Soțul meu nu este încă convins și mă întreabă, cu ochii îngustați: „Dar ce zici despre băiatul care s-a folosit de ChatGPT și a primit o ofertă la Oxford, sau despre fata care a găsit online un producător de muzică, lansându-și astfel o melodie excepțională, sau despre tânărul care și-a autopublicat o carte despre bursuci?”. Desigur, îi răspund, deoarece au existat întotdeauna copii care citesc cărți și, prin urmare, excelează din punct de vedere educațional, vor exista în continuare și copii care utilizează internetul pentru a-și îmbogăți cunoștințele și împărtăși talentele. Dar pentru marea majoritate a copiilor, internetul este la fel de ignorat și nevizitat ca bibliotecile și librăriile de altădată.

Autor׃ Joanna Gray, scriitoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.