Anonymous a fost utilizat ca un substantiv colectiv, la fel cum este utilizat și pe acest site. Plecăm de la premiza că acest nume, tocmai datorită caracterului său recunoscut, nu poate fi însușit și cu atât mai puțin confiscat de cineva anume. Anonimus este numele românizat al unei platforme cu finalitate politică care aparține orișicui și tuturor celor care se regăsesc pe acest site.
Tocmai de aceea există rubrica «Trimite articol». Comentariile sau articolele vostre argumentate și pertinente se pot transforma în postări pe acest site, comun tuturor celor care împărtășesc ideile de pe această platformă.
În termeni generali, Anonymous este o ideologie care a luat naștere în 2003 în zona de online și reprezintă un concept în care mai multe comunități de utilizatori există într-o societate care luptă pentru libertate, împotriva ocultei și corporațiilor mondiale, împotriva sistemului și a politicii, așa cum această noțiune este înțeleasă și acceptată astăzi.
Cel mai adesea această comunitate și conceptul au fost greșit asociate și deturnate către anumiți hackeri sau grupurile de hackeri care și-au însușit uneori ei înșiși acest nume.
După anii 2000, membrii care se revendică de la grupare (cunoscuți și ca ‹Anons›) au ieșit în public și au purtat masca Guy Fawkes popularizată de filmul și banda desenată «V for Vendetta». Masca portretizează o față albă, cu un zâmbet subtil și obrajii roșii, o mustață mare, îndreptată în sus la ambele capete, și o barbă subțire verticală și ascuțită.
Miscarea Anonymous a adoptat ulterior simbolul, pentru protestele sale de mare amploare, împotriva autorității.
La 23 mai 2009, un grup de persoane pretinzând că sunt Anonymous, purtând masca specifică, au amplasat un butoi de praf de pușcă fals în afara Parlamentului Britanic în timp ce protestau față de cheltuielile exagerate ale membrilor forului.
Anonymous este o mișcare gândită organic, și nu dogmatic, precum partidele politice, compusă din oameni care consimt la această participare liber, răspândiți aleator, cu identitate ascunsă. Oricine vrea să fie Anonymous poate să facă asta și să lucreze pentru scopurile generale ale mișcării.
Următorul lucru trebuie afirmat: oricine se poate afirma ca un anonymous, însă va rămâne un anonymous în măsura în care va respecta ideile și idealurile generale ale mișcării.
Anonymous este o asociere liberă de oameni, o rețea internațională.
Siteuri care au purtat acest nume au descries grupul ca o întâlnire pe internet sau precum o structură de comandă foarte liberă și descentralizată care lucrează mai degrabă cu idei, decât cu directive.
Pe online, conceptual a apărut cu necesitate, fiind adoptat la început de către comunități online descentralizate în care se activa în mod anonim, dar într-un mod coordonat, de cele mai multe ori în scopuri alese de comun acord și îndreptate de cele mai multe ori către distracții și divertisment.
Către 2010 Anonymous a devenit o idee colectivă asociată cu unele probleme internaționale. Oameni care pretindeau că aparțin mișcării Anonymous au participat la proteste și alte acțiuni împotriva cenzurii internetului, împotriva blocării acesului liber la filme sau alte tipuri de materiale digitale de către industriile de profil sau corporații. În același timp, hackeri care se revendicau drept Anonymous (hacktivism) au atacat agenții guvernamentale ale Statelor Unite, Israelului, Tunisiei sau Ugandei, corporații precum Sony, Visa, MarsterCard sau PayPal, dar și siteuri de pornografie infantilă. Anonii și-au exprimat public sprijinul pentru WikiLeaks și Mișcarea Occupy.
Sute de oameni au fost arestați în țări precum Statele Unite, Marea Britania, Australia, Olanda sau Spania pentru așa-numite ”ciberatacuri Anonymous”, unele dintre aceste atacuri având, într-adevăr, cauze sociale, altele însă nu.
În orice caz, s-a ajuns ca, în 2012, revista «Time» să-l desemneze pe „unicul” Anonymous drept „unul dintre cei mai influienți 100 de oameni” ai Planetei.