Acasă Vasluianul nostru Vasluiul va rămâne „tânăr”

Vasluiul va rămâne „tânăr”

1

Județul Vaslui, în ciuda declarării drept una dintre cele mai sărace regiuni a țării, va rămâne un județ cu populație tânără, „exportator” de forță de muncă și migranți. Asta spune o analiză mai puțin obișnuită a Institutului Național de Statistică, care are ca orizont de timp anul …2070. În acel an, județul nostru va avea o pondere a populației tinere de 23,6%, în vreme ce media națională va fi în jur de 18%.

În anul 2070, populației României va fi de 15,3 milioane, în varianta cea mai optimistă, și 11,8 milioane, în cea mai pesimistă. În acest condiții, populația județului nostru va rămâne însă constantă, în plus, datorită natalității, care a fost mereu una dintre cele mai crescute din țară, Vasluiul continuând să fie un „exportator” de forță de muncă pentru celelalte regiuni ale țării, ca și de emigranți.

Conform unui studiu privind proiectarea populației mai puțin obișnuit pentru activitatea Institutului Național de Statistică (INS), pentru că are ca orizont de timp anul …2070, populația rezidentă a României se va reduce, până în acest an, cu valori cuprinse între 4,1 milioane de persoane și 8,6 milioane de locuitori. Prin urmare, în ciuda cifre care variază destul de mult, explicabil pentru o analiză cu un orizont de timp atât de mare, analiza INS stabilește ca certitudine faptul că populația țării noastre va continua să scadă destul de dramatic.

În acest condiții, anuk 2070 va găsi județul Vaslui cu cea mai tânără populație, ponderea celor cu vârste între 0 și 14 ani reprezentând atunci 23,6% din total, în condițiile în care media la nivel național va fi în jurul a 18%, iar județe precum Caraş-Severin, Cluj, Mehedinţi şi Gorj se vor remarca cu ponderile cele mai mici ale populaţiei rezidente tinere, de sub 12%.

Populaţia rezidentă a României înregistrată la 1 iulie 2019 a fost de 19.370.400 locuitori. Valorile negative ale sporului natural, conjugate cu cele ale soldului migraţiei externe, au făcut ca populaţia rezidentă să se diminueze la 1 iulie 2019, faţă de populaţia rezidentă la 1 iulie 2015, cu 451.900 persoane.

Studiul INS mai menţionează că populaţia Terrei a ajuns la aproape 7,7 miliarde locuitori în anul 2019. Conform raportului din anul 2019 „World Population Prospects: The 2019 Revision1” întocmit de Divizia pentru Populaţie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, populaţia estimată a lumii va fi, în anul 2050, de aproape 9,7 miliarde persoane, iar în anul 2100 populaţia prognozată va ajunge la 10,9 miliarde locuitori. Populaţia lumii va creşte, anual, în medie, cu aproximativ 38,5 milioane locuitori.

1 COMENTARIU