Un alt Consiliu Județean, aceeași bătaie de joc!

0

Constantin TalmaciuAleși pentru nimic. Așa cum este reglementată astăzi calitatea de consilier județean, un asemenea ales poate sta cu succes în funcție patru ani fără să facă absolut nimic. De altfel, cei mai mulți consilieri județeni vasluieni s-au și conformat… La peste un an de la preluarea mandatului, doar 3 din 32 au depus rapoarte de activitate, dar și acestea nu pot primi un alt calificativ decât „mizerabil”.

Existența și activitatea consilierilor județeni, așa cum apar ele din timp în timp, nu ne pot duce decât la o singură întrebare: oare chiar avem nevoie de ei? Practic, dacă un asemenea reprezentant al poporului își dorește să nu facă absolut nimic pe parcursul unui întreg mandat, nu poate decât să obțină un deplin succes. Fiind aleși, consilierii județeni nu își desfășoară activitatea în baza raporturilor de serviciu sau contractelor de muncă, nu au o fișă a postului. Dacă face sau nu ceva, asta ține doar de alesul respectiv. Consilierii nu răspund în fața nimănui și nu dau socoteală pentru nimic.

Dacă se iau în serios în calitate de reprezentanți ai electoratului, dacă au inițiative, propuneri sau își îndeplinesc misiunea de reprezentare printr-un dialog cu oamenii, dacă au vreun fel de activitate, lucrurile acestea țin mai degrabă de orgoliul personal decât de vreo obligație legală. Singura „fererestră” prin care publicului îi este îngăduit să observe activitatea unui consilier județean sunt rapoartele de activitate. În ciuda faptului că aleșii le întocmesc singuri și au, prin urmare, libertatea deplină de a completa orice doresc, indiferent de importanță, aceste documente de multe ori nu există sau sunt o bătaie de joc.

La mai bine de un an de când actualii aleși și-au luat în primire pozițiile, dintre cei 32 de consilieri județeni, câți are Vasluiul, doar trei au binevoit să completeze un raport de activitate.

Ce face un consilier județean?

Ne spune foarte deslușit Constantin Ștefănescu, consilier PDL. Activitatea sa pe prima jumătate a anului 2013 poate fi rezumată pe o coală A4, cu fonturi de 14, fără prescurtări și fără comprimări. Ba, dimpotrivă, cu rânduri goale și, mai ales, multă umplutură. De fapt, doar două rânduri se referă la activitate: a avut propuneri privind repartizarea unor sume în unele comune. În rest, ridicolul raport enumeră ședințele la care a participat alesul.

Nou consilier județean, ales în partidul lui Dan Diaconescu, Constantin Tălmaciu ar vrea să se ia în serios, numai că nu are cu ce. Prin urmare, în raportul său de două pagini „ne elucidează” pe toți cu ceea ce este acela un consiliu județean: „Este autoritatea administrației publice locale constituită la la nivel județean pentru coordonarea activității consililor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor de interes județean”. În rest, alesul informează că a participat la ședințe și confundă activitatea administrativă cu politica, povestind despre ceea ce face el la sediul partidului foarte popular al lui DD.

Ședințe de succes

Cel mai ”competent” raport este cel al consilierului Dumitru Bentu, care își detaliază toată activitatea, în afară de drumurile pe care le-a făcut la Consiliul Județean. În rest, povestește fiecare ridicare de mână, fiecare validare prin vot a proiectelor de hotărâri și participarea la ședințe ordinare și extraordinare. Altfel cum să umpli cinci pagini?

Aflăm din acest raport că unele ședințe s-au bucurat de un succes teribil: „Succesul ședinței din data de 04 octombrie 2012 (14 puncte la ordinea de zi) a fost asigurat atât prin intermediul votului personal acordat cât și prin analiza și decizia validării de asemenea prin vot ale celor două proiecte de hotărâre din arealul de validare al Comisiei de profil”.

Până să înțelegem ce e cu „arealul” și de ce consilierul nu se înțelege deloc cu virgulele, Bentu trântește pe cinci pagini toate proiectele de hotărâre care au trecut prin comisia de specialitate din care face parte: „Comisia pentru protecția socială, protecție copii, învățământ, sănătate și familie, cultură, culte și sport”. Numai atât!

„În toate ședințele de (comisie sau plen) mi-am exprimat opinia prin votul acordat deschis sau secret”, scrie Bentu, lămurindu-ne buștean.

Să ne trăiască, doar noi i-am votat!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.