Ideologia naționalistă, acceptată de o treime dintre francezi

0

Un ultim sondaj de opinie arată că proporţia francezilor care consideră Frontul Naţional o “ameninţare la adresa democraţiei” a scăzut sub de 50 de procente, ajungând la 47%.
Frontul Naţional este o formaţiune naţionalistă, condamnată ca fiind de ”extremă dreapta” şi marginalizată pe scena politică franceză. Frontul militează împotriva uniformizării şi pentru recâştigarea suveranităţii și a independenței naţionale de către ţările componente ale Uniunii Europene. De asemenea, formaţiunea doreşte limitarea imigraţiei şi chiar un process invers, de repatriere a străinilor care parazitează Franţa, luptă pentru apărarea culturii franceze şi împotriva multiculturalismului.

Conform studiului amintit, o treime dintre francezi nu aderă la politica oficială a celorlalte formaţiuni şi a mass-media de a prezenta Frontul Naţional ca pe un partid ”extremism” şi linia partidului ca fiind deplasată.
Sondajul de opinie, realizat anual de Institutul TNS Sofres, indică faptul că 32% din totalul populaţiei agrează ideile principale promovate de Frontul Naţional, un record de simpatie pentru partid în ultimii 30 de ani. Cei mai mulţi dintre cei care se regăsesc în ideile Frontului sunt lucrătorii particulari (42%) şi cei care locuiesc în zonele rurale (41%).
Frontul Național a câştigat şi în credibilitate: 35% dintre francezi cred astăzi că partidului lui Marine Le Pen are capacitatea de a participa la guvernare, cu 4% mai mult decât în 2012.
Popularitatea formaţiunii a crescut constant din 2008, cu o mică excepţie în 2010. Anul următor, liderul istoric al partidului, veteranul Jean-Marie Le Pen, a demisionat din funcţia de conducere, deschizându-i calea fiicei sale, Marine Le Pen. Aceasta a iniţiat o serie de măsuri menite să îmbunătăţească imaginea partidului, eliminând din linia întâi elementele mai radicale şi îmblânzind tonul discursurilor publice.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, Marine Le Pen, deşi a obţinut 17,9% din voturi, nu a reuşit să intre în turul al doilea de scrutin.
„Ceea ce este surprinzător este faptul că nu a existat o scădere a simpatiei pentru Frontul Naţional după rezultatul alegerilor”, a declarat Emmanuel Riviere, directorul departamentului de relaţii publice al Institutului TNS Sofres.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.