Consilieri dezorientaţi

0

Şi-au mai bătut joc de o îndatorire. Trebuiau să facă un lucru simplu pentru toată lumea: să-şi calculeze veniturile de consilieri județeni pe anul 20014 şi să scrie o declaraţie de avere corectă la mijlocul lui 2015. Dar a fost imposibil pentru câţiva consilieri judeţeni, care au trecut cifre imposibile.

Consilierii judeţeni vasluieni şi-au depus declaraţiile de avere şi de interese în termenele legale. Cu adevărat un eveniment demn de toată lauda această respectare a legii din partea unor oameni obişnuiţi să treacă la rubrica „opţional” obligaţiile pe care legile şi regulamentele le stabilesc. Dacă doar şase şi-au completat rapoartele de activitate pe anul precedent, toţi şi-au declarat sumele câştigate în decursul anului 2014 şi bunurile pe care le posedă. Numai că şi acest lucru s-a dovedit foarte greu sau de-a dreptul imposibil în cazul unora.

Unii au fost la toate şedinţele, atât la cele de îndată, cât şi la cele ordinare. Consilieri precum Eduard Angheluţă, Gheorghe Croitoru, Vasile Mariciuc, Nuţa Podosu, Constantin Tălmaciu, Eugenia Steimberg sau Ciprian Trifan au semnat toate condicele de prezenţă de anul 2014. Unii însă, deşi au participat la acelaşi număr de şedinţe şi deşi participarea este singurul criteriu pentru acordarea indemnizaţiei, când a fost vorba să facă socoata le-a ieşit, pur şi simplu, diferit. Deşi documentul se numeşte „declaraţie pe propria răspundere” şi ar trebui să aibă o importanţă din punct de vedere legal pentru oricine, unii consilieri nu îşi bat câtuşi de puţin capul şi trec sume fixe, cam cât li s-a părut că a făcut întreaga afacere a şedinţelor de anul trecut.

Consilierul PSD Florian Gavrielescu trece, de exemplu, un „rotofei” 10.000 de lei, fără rest şi fără virgulă, în vreme ce lui Ilie Ţîru, şeful Partidei Romilor, i se pare că a încasat 9.500 de lei.
Rubrica pe care trebuiau să o completeze consilierii judeţeni are un nume mare şi sonor, mai ales pentru un om de afaceri, „Venit anual încasat”, însă un om de afaceri precum este consilierul PPDD, actual PSD, Viorel Istrate scrie 729, adică atât cât a câştigat într-o singură lună.
„Am crezut că este pentru o singură lună. Dar ce scrie acolo? Nu e pentru o singură lună? Se înţelege că am trecut pentru o singură lună, că nu poate fi pentru tot anul” – Viorel Istrate, care s-a arătat deloc familiarizat cu declaraţia pe care a completat-o.
Consilierul PSD Eugenia Steimberg este şi mai confuză în declaraţia sa. Ea nu este numai consilier judeţean, dar şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică din partea Consiliului Judeţean. A fost la toate şedinţele, dar când adună toate participările de anul trecut îi iese un total de 1.356 de lei. O sumă care nu poate fi explicată.
Printre condiţiile pentru a putea participa la alegeri ar trebui probabil introdusă una precum legatul la şireturi de unul singur, fără ajutorul şefului de partid sau fără susţinere politică.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.