Să-l cunoaștem pe „ministru de Vaslui”

2

Lui Cristian David i s-a înjundat. De abia în astfel de momente și ipostaze alegătorii își pot cunoaște cu adevărat reprezentul și demnitarul și pot afla „ce-l mâna pe el în luptă, ce a vrut acest” politician. Senatorul de Huși  liberal Cristian David, fost ministru de Interne, a fost denunțat de toți membrii lanțului infracțional implicați în dosarul de corupție care l-a băgat în inchisoare. Confruntați cu spectrul unei lungi detenții, toți complicii lui David au început să ciripească precum privighetorile și au făcut denunțuri împotriva ministrului. David a fost arestat preventiv la începutul lui 2015 pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. El ar fi cerut 500 de mii de euro pentru facilitarea retrocedării în mod illegal a unui teren de 15 ha în județul Buzău. Deși a fost senator de Huși în două legislatur, de abia acum hușenii îl pot cunoaște cu adevărat pe cel numit într-o vreme „ministru de Vaslui”.

În iunie 2014, după ce a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare pentru corupție, Adrian Mladin, fostul primar al comunei Jilava, localitate în care ministrul Cristian David ar fi facilitatea retrocedarea ilegală a unui teren de 15 ha, a făcut un denunț împotriva lui Cristian David. Au urmat ceilalți membri ai lanțului infracțional, care, pentru pedepse mai ușoare, prin denunțurile lor, îl incriminează ce cel care a fost senator al județului Vaslui în două legislaturi (2004-2008 și 2008-2012) și ministru al Internelor și Reformei Administrative.

Cristian David este arestat preventiv pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Mita totală cerută inițial ar fi fost de circa 1.850.000 de euro. Adrian Mladin, fostul primar al comunei Jilava, Valeriu Roger Nițescu, fost șef de cabinet al lui David, fostul prefect al Buzăului, Cristinel Bîgiu l-au trădat pe David. Suma pretinsă și primită de „ministru de Vaslui”, așa cum era numit David, a fost de 500.000 de euro, în vreme ce Cristinel Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care ar fi dat PNL 250.000 de euro pentru finanțarea campaniilor electorale din 2008. Banii ar fi fost dați în 2008, ca recompensă pentru că Mladin a cerut și a și primit în 2007 două terenuri în intravilanul orașului Buzău în suprafață de 16,5 ha. Mladin le-a vândut ulterior cu circa 7 milioane de euro, bani din care a dat mitele. Faptele au fost săvârșite în perioada 5 aprilie 2007- 22 decembrie 2008.

Să-l cunoaștem pe David

Deși a fost senator în județul Vaslui de două ori, dar și coordonator al Filialei Teritoriale a PNL Vaslui, vasluienii nu l-au cunoscut prea bine pe cel care, atunci când a intrat în guvern pentru prima dată (ca ministru pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar) a fost numit „ministru de Vaslui”. Au ocazia să îl cunoască din denunțurile „colaboratorilor” săi.

„Îl cunoșteam pe Nițescu Valeriu Roger din anul 2005 și știam că este, la nivelul anului 2007, șeful de cabinet al ministrului de interne David Cristian (…) l-am rugat să îmi faciliteze contactul cu Bîgiu Marian Cristinel, la acea vreme prefect al județului Buzău. Nițescu Valeriu Roger era foarte interesat de bunul mers al activității mele, interes ce a culminat cu pretinderea sumei exacte de 500.000 euro cu titlu de mită pentru ministrul de Interne de la acea vreme, David Cristian (…) Arăt că momentul pretinderii sumei de 500.000 euro de către Niţescu Valeriu Roger pentru ministrul David Cristian este primăvara anului 2007, când cel în cauză mi-a facilitat accesul la Bîgiu Marian Cristinel” – Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava în denunțul său.

Roger Nițescu, fostul șef de cabinet al fostului ministru Cristian David, povestește procurorilor cum i-a dat cele 500 de mii de euro senatorului de Huși: „Ministrul David Cristian mi-a spus să iau legătura cu prefectul județului Buzău, Bîgiu Marian Cristinel, pentru a stabili audiența cu Mladin Adrian. Totodată, David Cristian, având în vedere solicitarea anterioară a lui Mladin Adrian, m-a întrebat „Iese ceva din treaba asta?”. I-am răspuns acestuia că: „Bănuiesc că da”. Undeva spre iarna anului 2007, ministrul David  Cristian m-a întrebat dacă s-a mai întâmplat ceva în legătură cu problema de la Buzău, răspunzându-i că nu am nicio informație pe moment.

Totodată, fiind împreună cu ministrul David Cristian (senator de Huși) în județul Vaslui, am fost contactat telefonic de Mladin Adrian, care mi-a comunicat faptul că „lucrurile încep să se miște” în legătură cu dosarul de revendicare a suprafețelor de teren din Buzău.

(…) La data de 01 februarie 2008, Mladin Adrian mi-a spus să mă prezint la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani, unde mi-a înmânat o geantă, explicându-mi faptul că în ea se află suma de 500.000 euro și mi-a spus să o predau ministrului David Cristian pentru ajutorul acordat de acesta în rezolvarea problemelor pe care le-a avut cu dosarul de revendicare a suprafețelor de teren din județul Buzău.

(…) După aproximativ două-trei zile, fiind în biroul ministrului David Cristian, acesta mi-a spus, cu privire la suma de bani predată anterior, faptul că „Era mai bine dacă erau în lei”. Acesta este momentul în care am fost pe deplin edificat asupra faptului că ministrul David Cristian era în deplină cunoștință de cauză asupra întregii afaceri imobiliare dezvoltată de Mladin Adrian în Buzău, nefiind străin nici de vânzările de terenuri și persoanele implicate în aceste tranzacții, de pe urma cărora a beneficiat de suma de 500.000 euro, pe care personal i-am predat-o în data de 01 februarie 2008.”

Cristinel Bîgiu, fostul prefect de Buzău, povestește și el colaborarea infracțională cu fostul ministru: „(…) În perioada ianuarie 2005 – aproximativ iunie 2007 am îndeplinit funcția de prefect al județului Buzău. Nu pot preciza cu exactitate, dar pe la sfârșitul anului 2006, revin și arăt mai exact la începutul anului 2007, am fost contactat de Mladin Adrian, care mi-a relatat faptul că este interesat într-o punere în posesie asupra unor terenuri de pe raza municipiului Buzău. Precizez că Mladin Adrian nu era proprietarul acelor terenuri, ci, din câte țin mine, era mandatat de o persoană de sex feminin în vârstă și de un cetățean britanic.

(…) Am discutat în câteva rânduri personal cu Nițesci Leriu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care la rândul său mă roagă să-l ajut pe Mladin Adrian în demersul acestuia de obținere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat.

(…) Țin să precizez că, în cursul discuțiilor cu Mladin Adrian, acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Național Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât și generale. Am acceptat această propunere în scopul mai sus arătat”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.